Jak ochočit osmáka degu?

Jak ochočit osmáka degu?

Ochočení osmáka není jednoduchý proces a proto ho nesmíte uspěchat.

Ochočení se dá rozdělit do 3 částí, které blíže popíšu. Při ochočování osmáka mějte stále na paměti „Práce kvapná, málo platná“

1. Když si osmáka přinesete domů, tak 3 dny by jste na něj neměli sahat, aby si zvykl v novém prostředí. Mezitím si k němu třeba každý den sedněte a mluvte na něj. Nejlepší je, když mu častěji říkáte jménem, dříve si na to zvykne.

2. Další část je, že k němu položíte ruku do ubikace a počkáte, jestli k vám přijde sám. Většinou přijdou, protože jsou hodně zvědaví. Je možné, že vás začnou očichávat a  kousat, ale ne moc, jen lehce. Hlavně nikdy necukněte a pořád na něj mluvte klidným hlasem, na který jsou zvyklí. Můžete na ně zkusit sáhnou nebo je trošku podrbat.

3. Poslední část je ta, že znovu k  osmákovi položíte ruku a dáte si na ni něco dobrého, co mu chutná. Počkáte až přijde, jídlo si vezme a odběhne si ho někam zbaštit. Takhle to opakujte třeba 5krát denně přibližně týden a pak ho zkuste vzít do ruky.

Zkuste osmáka vycvičit tak, aby přiběhl na zavolání

Toto by jste mohli spojit s ochočováním, je dobré mu dávat pamlsky a přitom na něj mluvit jen jeho jménem a zkusit ho přivolat. Měli by jste to dělat často. Postupem času si na to osmák zvykne a buď to pochopí a přiběhne a nebo ne. Musíte být ale trpěliví.

Ukažte mu, kdo je pán

Osmáci žijí v přírodě v přirozených skupinách, kterým vládne nejsilnější jedinec, který si svoje místo ve smečce vybojoval. V domácím chovu by jste nad tím měli být vy! Je občas nutné po osmákovi silněji hrábnout, kdyby se s druhým rval a vysvětlit, že se to nesmí. Pokud se ale osmáci budou rvát kvůli postavení ve smečce a ne kvůli jídlu, mohl by jste přijít i ke krvavému šrámu, pokud se do nich budete plést. Musíte zasáhnout pouze, když jejich rvačka bude zbytečná!

Sblížení osmáků (pokud máte dva nebo více osmáků)

Může se stát, že když chováte dva osmáky tak jeden umře, uteče, nebo se mu stane něco jiného. Nebo když chováte jen jednoho a už na něj nemáte tolik času kolik by potřeboval a je nutné mu pořídit kamaráda. Budete muset nejdřív osmáky na sebe zvyknout než je dáte k sobě.

5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *