Rhodéský ridgeback

Rhodéský ridgeback

Rhodéský ridgeback patří do skupiny ohařů, což jsou lovečtí psy. Původně pochází z Afriky, kde se používal k hlídání domorodců před lvy a jinými nebezpečnými zvířaty. Dokázal také lovit ve skupince tří až čtyř psů. Byl známý tím, že po ulovení zvířete počkal na svého pána, než ho zabil.

Vzhled

Autor obrázku: D G Brown

Rhodéský ridgeback je lehce rozpoznatelný pro svůj obrácený pás chlupů na zádech. Odtud pochází i jeho jméno, v angličtině se řekne ridge back. Pruh bývá kolem 5cm široký, ve svém nejširším místě. Pás vypadá jako by měl v místě chlupy zježeny. Psi by měli mít 63 až 69cm v kohoutku a vážit kolem 39 kilogramů. Fenky mají mít asi 61 až 66 cm a zhruba 32 kilogramů.

Ridgebackové jsou obvykle svalovití, a mají oříškově hnědou až hnědo-zlatou barvu. Jejich srst je krátká, hustá, hladká a lesklá. Na hrudi a tlapkách se může vyskytovat bílá. Pes má velkou hlavu, plochou mezi ušima. Čenich je dlouhý, zakončen černým, hnědým nebo hnědo-červeným čumákem, záleží na barvě srsti. Jeho oči jsou kulaté a mají hnědou barvu. Středně velké uši jsou vysoko posazené a přepadávají dolů. Jeho přední nohy by měly být rovné a silné. Ocas je dlouhý, zužující se směrem ke konci.

Temperament

Rhodéští ridgebackové jsou inteligentní, loajální k rodině a odměření k cizincům. To ale neznamená, že by k cizím lidem byli agresivní. Raděj je budou ignorovat. Tato rasa potřebuje pozitivní trénink, dobrou socializaci a důslednost. Často to není nejlepší volba pro nezkušené chovatele.

Ridgebackové mají pevnou vůli, rádi vymýšlí hlouposti, jsou ochranářtí vůči svému pánovi a rodinně. Jako každý jiný pes, pokud jim není věnováno dostatek času a nejsou trénovaní, mohou být agresivní. Vzhledem k jejich atletické postavě vyžadují dostatek pohybu. Ideální bude, pokud s nimi budete jezdit na kole nebo běhat. Pokud mají dost aktivity, dokážou být doma klidní.

Ridgebackové jsou zároveň velmi citlivý a špatné zacházení by se vám mohlo vrátit. Jsou schopni se učit, pokud pozitivně odměňujete. Ke svému cvičiteli musejí mít důvěru. Ridgebackové mají velmi dobrou paměť, proto se snažte chovat se k nim fér. V žádném případě psa netrestejte.

Zdravotní problémy

Autor obrázku: D G Brown

Rhodéský ridgeback je odolné plemeno, které dobře zvládá rozdílné teploty. Zato je náchylné k dysplazii kyčelního kloubu, infekčním zánětům jater, koronavirózám, parvovirózám a cystám.

Displazie kyčelního kloubu je onemocnění dědičné. U této nemoci se pořádně nevytvoří kyčelní jamka a kloub pak správně nezapadá. Pokud je forma lehčí, nejspíš neuvidíte žádné příznaky, u těžších forem pes napadá na nohu, snaží se ji odlehčovat, má problémy při chůzi, snaží se vyhnout pohybu. Infekční zánět jater je viróza, která se dostane do těla vdechnutím. Jeho příznakem je vysoká horečka, skleslost, nechuť k jídlu. Koronaviróza je vir vyvolávající zažívací potíže. Dostává se do těla psa z infikovaných výkalů jiných psů. Způsobuje zvedání žaludku, zvracení, průjem. Parvoviróza je infekční onemocnění ohrožující štěňata. Přenáší se také z výkalů a má podobný průběh – nechutenství, zvracení, průjmy. Pokud se včas neléčí, může dojít až k úmrtí zvířete.

Zajímavosti

Ridgebackové se dříve používali k lovu lvů v Africe, proto dokážou běhat bez unavení i při vysokých teplotách. Psi bývají agresivní k cizím psům nebo kočkám. Snažte se ho proto od mala navyknout na jiná zvířata. Pokud se nudí, bude se vám snažit rozkousat věci. Dopřejte mu hodně pohybu a jeho vlastních hraček. Pokud nebudete dostatečně důslední, bude se vám snažit dominovat.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *