Jak krmit štěně

Zdravá výživa pro správný vývoj štěňat

Jak krmit štěně

Zdravá výživa pro správný vývoj štěňat
Zdravá výživa pro správný vývoj štěňat, Autor obrázku: epSos .de

Nedávno jsme zde psali o tom, jak se sžít s novým štěňátkem.

Malé štěně po odstavení potřebuje kvalitní krmivo se spoustou živin, které zabezpečí přísun energie potřebné ke správnému vývoji a celodennímu dovádění. Strava by měla být vyvážená, minerály, bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny v určitém poměru, aby se dobře vyvíjely orgány, svaly, zuby, drápy a kosti a také srst, aby byla zdravá a krásná. Úplně malé štěňátko, čerstvě odstavené, potřebuje 2x více energie než dospělý pes. Záleží na velikosti plemena, jak rychle se pes vyvíjí a co ke svému růstu potřebuje. Malá plemena dospívají kolem roku, velká do 45 kg rostou asi do 18 měsíců a ještě větší plemena až do dvou let.

Jak začít s přikrmováním?

Kolem pátého týdne věku, ještě než začne být štěně odstavováno, by se měla začít přidávat k mateřskému mléku i pevná strava, tzn. granule rozmočené ve vodě. Postupně by se měla voda ubírat, až zůstanou granule suché. Pro období přechodu z mateřské výživy na pevnou stravu je důležitý správný průběh trávení, což pomohou zajistit extrakty z bylinek a psyllium. Pro imunitu jsou důležité antioxidanty, mastné kyseliny pro vývoj mozku atd.

Jak se zorientovat v nabídce krmiv?

V době před 15 až 20 lety to byla opravdu věda a stálo to spoustu času a úsilí, pokud chtěl chovatel svému štěněti i dospělému psovi zajistit potřebný přísun živin. Dnes už je v nabídce obchodů s chovatelskými potřebami řada kvalitních krmiv přímo pro štěňata různých plemen a různého stáří. Kdo chce mít zdravého psa, měl by zapomenout na levná krmiva ze supermarketu, i když by si měl chovatel určit cenu, kterou je ochoten za krmivo utratit. Podle toho je pak možné vybírat z kategorií prémiových, superprémiových a ultraprémiových krmiv. Důležité je prostudovat si na obalu složení a krmné dávky pro konkrétní stáří psa a sledovat kvalitu stolice, která nejlépe podá chovateli informaci o funkci střev a správném dávkování stravy.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *