Čínský chocholatý pes

Čínský chocholatý pes

By: Beverley Goodwin

Čínský chocholatý pes pochází původně z Afriky, vyšlechtěn do dnešní podoby byl ale ve starověké Číně. V dnešní době bohužel není tato rasa moc rozšířená.

Tento pejsek dorůstá velikosti 28-33 centimetrů a v dospělosti váží asi 5 kilogramů. Srst může být různě zbarvená. Chlupy jsou jemné a hedvábné.

Existují dvě varianty této rasy:

Naháč

Naháč je bezsrstá varianta čínského chocholatého psa. Za lysou kůži může tzv. gen pro lysost. Naháček má vzpřímené uši a lehce protáhlý čumáček. Chlupy má pouze na hlavě, nohou a na konci ocásku. Je tedy vhodný i pro alergiky. Nevýhodou nahé kůže je ale to, že o ni musíte více pečovat. Jednou týdně ji mazat speciálními olejíčky, aby nebyla moc suchá, a při pobytu na slunci natírat opalovacím krémem. Tento pejsek je také díky holé kůži náchylnější k poranění, či nachlazení, proto je dobré jej v zimě oblékat do speciálních psích oblečků.

Labutěnka

Labutěnka, neboli powder puff je osrstěná varianta čínského chocholatého psa. Vzhledem připomíná afgánského chrta. Srst je delší a velice jemná. Vyžaduje proto pravidelné kartáčování. Uši jsou sklopené a hustě porostlé chlupy.

 

Často se stává, že při jednom vrhu jsou některá štěňátka zcela chlupatá a některá zase nahá. Každý chocholáček má totiž jak gen pro lysost, tak gen pro normální osrstění. Záleží tedy jen na tom, který gen převládne.

Chocholáček je velice veselý pejsek, je aktivní, bystrý a inteligentní. Má rád dlouhé procházky. Lze jej snadno vycvičit, proto se často využívá k psím sportům, jako je agility nebo dogdancing. Je nenáročný na chov a skvěle se hodí i k malým dětem. Je velice mazlivý a svému pánovi vždy oddaný. Někdy může být nedůvěřivý k cizím lidem. Rád si hraje. Má velmi dobrý vztah i k ostatním zvířatům.

Hodí se i do nejmenších bytů, díky svému vzrůstu nepotřebuje moc místa. Ke spaní si nejradši vybere páníčkovu postel, je to takový „gaučový“ pejsek.

Často se využívá pro výstavní účely, hlavně je ale dokonalým společníkem.

Čínský chocholatý pes je skvělý a nenáročný pejsek. Vše co potřebuje je vaše láskyplná péče, kterou vám oplatí svou oddaností a láskou. Zkrátka a dobře, nejlepší přítel.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *