Co pořídit fretce?

Co pořídit fretce?

Dříve než si zvířátko přinesete domů, měli by jste se na jeho příchod náležitě připravit.

Autor obrázku: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Nejdůležitější je voliéra. Pokud zvíře nemůžete nechat stále běhat po bytě, měla by mít  rozměr alespoň 1x1x1.5-2 m. Do klece připevněte stupátka nebo drenážní trubky na šplhání. Klec by měla mít alespoň 2-3 patra z dobře omyvatelného materiálu.

Zajistěte místa vhodná k odpočinku. Fretky rády v průběhu spánku mění nejen polohu, ale i místo. Rády si vybírají mezi domečkem, nebo měkoučkou tkaninou, do které se zavrtají. V obchodě s chovatelskými potřebami se dají pořídit speciální závěsné pelíšky tzv. hamaky, které jsou určené přímo fretkám. Snadno si je vyrobíte i doma, když svážete 4 rohy šátku. V žádném případě nesmíte použít froté ručník, zvířeti se do smyček zachytávají drápky a ty si pak může zatrnout.

Dopřejte fretce možnost úkrytu. Mají rády šustivý materiál, můžete např. naplnit lepenkovou krabici kuličkami z novin. Vhodné jsou také různé tunely na prolézání. Dají se pořídit tunely pro kočky, nebo dobře poslouží drenážní trubky. Fretka si ráda hraje, proto kupte několik hraček, určených např. pro kočky.

Autor obrázku: Micah Sittig

Pokud je to možné, do každého patra umístěte kočičí záchodekkočičím stelivem. Vyrábí se i speciální záchodky pro fretky, které mají vhodný trojúhelníkový tvar a jsou snížené.  Ne vždy jsou ale vhodné, často jsou příliš malé.

Fretka potřebuje mít stálý přístup k čersvé vodě. Pořiďte misku z dobře omyvatelného materiálu nebo napáječku. Druhou misku potřebuje na žrádlo. Je nutné, aby misky byly stabilní. Protože si misky rády přesouvají, je dobré připevnit je ke kleci.

obchodě pro chovatele najdete speciální krmení. Prodavač Vám jistě rád poradí. Existují speciální granulky a konzervy, ale fretka nepohrdne ani kočičím krmením a miluje i maso, meloun, nebo salátovou okurku. Nyní máte vše, zbývá už jen vybrat si zvířátko.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *