Jak se starat o papouška – druhá část

Jak se starat o papouška – druhá část

Krmení a voda:

Autor obrázku: Kathy McGraw

Papoušek bude potřebovat misku s vodou alespoň dvakrát za den. Pokaždé, když doplňujete krmení a vodu, měli byste misky vyčistit. Papoušci jedí ovoce, zeleninu a obiloviny jako kukuřici, slunečnicová semínka, oves, dále oříšky a vařené maso. Ujistěte se, že jeho krmení je vyvážené a nedávejte mu nic, co není doporučováno. Je lepší dávat papouškovi více malých jídel než jen jedno velké za den.

Je jedno, jestli mu budete připravovat vyváženou stravu sami, nebo mu budete kupovat mix z obchodu pro chovatele. Ale ta druhá možnost pro vás bude určitě jednodušší. Dávejte papouškovi čerstvé a čisté jídlo bez bakterií alespoň dvakrát denně. Semínka a oříšky by mu měly být podávány jen občas, protože obsahují velké množství tuku. Vyhněte se těmto pokrmům: kofein, avokádo, fazole, slané věci, alkohol a kakao.

Péče:

Papoušek bude muset být alespoň dvakrát až třikrát do týdne umýván. Můžete to udělat tak, že ho postříkáte vodou z rozprašovače nebo ho vykoupete v umyvadle. Používejte vodu, která je vlažná a speciální šampón pro papoušky. Papoušci milují vodu, ale nevyděste ho šplícháním. Pokud se ze začátku bojí, buďte vytrvalí a uvidíte, že si vodu zamiluje stejně jako vy.

Dobrá investice by byla do sprchovacího bidýlka, potom by se mohl papoušek sprchovat, jak by ho napadlo. Můžete ho taky nechat sprchovat s vámi, ale dejte pozor, aby voda nebyla moc horká a papoušek se nezranil. Po sprše papouška lehce otřete a nechte ho uschnout na slunném místě ve vašem domě. Nesušte ho fénem. Dejte pozor, aby se nenachladil. Papoušek by se měl také zastřihávat, ale raději se poraďte s odborníkem, jak to dělat co nejlépe.

Autor obrázku: Martin Pettitt

Mluvení:

Pokud chcete papouška naučit mluvit, začněte co nejdříve. Stejně jako děti se naučí jazyk mnohem rychleji. Zkoušejte říkat tu samou větu ve stejnou denní dobu, jako například AHOJ pokaždé, když vstoupíte do dveří. Ujistěte se, že se na vás papoušek dívá a dává pozor.

Zkoušejte opakovat fráze a slova, která chcete papouška naučit a zkoušejte spojit je s určitou aktivitou. Můžete ho učit i přehráváním slov, pozor aby se ale neustálým opakováním jednoho slova papoušek nezačal nudit. Pokud už nějaké fráze umí, opakujte je, aby je nezapomněl. Můžete ho také naučit pískat,  naučí se celé melodie.

Cvičení:

Nechte papouška létat po pokoji či bytě alespoň 15 minut denně. Až se naučí dělat potřebu do klece, můžete ho nechávat venku celý den a dávat ho zpátky pouze na noc a na krmení. Ujistěte se, že jste zavřeli všechny dveře a okna, aby se papoušek nedostal ven. Užijete si tohoto inteligentního kamaráda po mnoho dalších let.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *