Zdraví koťat a trénink – první část

Zdraví koťat a trénink – první část

Chcete se dozvědět, co se může stát vašemu kotěti? Jaké jsou nejobvyklejší nemoci a jak jim předcházet? A jak naučit vaše kotě základním dovednostem? Tenhle článek vám v mnohém pomůže.

První návštěva veterináře

Nejlepší je nechat kotě zkontrolovat veterinářem po tom, co si ho přinesete domů. Koťata jsou křehčí než vypadají. Pokud není něco v pořádku, obvykle se kotěti sníží teplota, sníží cukr v krvi a jsou dehydrovaná. Je třeba jim zajistit teplo a hlídat, aby dostala konzervovanou potravu. Vakcinace může začít po 8 měsíci života. Je to období, kdy se imunita od matky začne oslabovat.

Autor obrázku: Roy Montgomery

Obvyklé nemoci

Jedna kategorie jsou parazité. Ti můžou být vnitřní nebo vnější. Vnitřní jsou například červi, tasemnice. Vnější jsou třeba blechy, klíšťata.

Další kategorií jsou infekce. Mezi ty patří kočičí leukémie nebo psinka. Ač se psinka už vyskytuje jen málo, patří k devastujícím nemocem. Proto je nutná včasná intervence veterinářem po zjištění nějakého problému.

Nehody

Pokud se stane nehoda, například je kočka sražena autem, snažte se ji co nejdříve dopravit k veterináři. Snažte se ji co nejopatrněji zvednout, tak aby jste s ní pohnuli co nejméně. Položte kočku na čistý ručník do přenosného boxu a zakryjte ji ručníkem, aby jí nebyla zima a zabránili jste šoku. Pokud kočka krváci, překryjte ránu čistým obvazem, aby jste zabránili velké ztrátě krve.

Otravy

Pokud nevidíte přímo kočku konzumovat jed, je velmi těžké diagnostikovat otravu. Každopádně ji co nejrychleji dopravte k veterináři. Pokud víte, co kočka konzumovala, vezměte obal od jedu nebo jeho vzorek sebou k veterináři. Některé jedy způsobují šok. Proto se snažte kočku udržovat v teple. Kočka, která je v šoku se může chovat agresivně.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *