Péče o kotě

Péče o kotě

Mezi důležité body péče o kotě patří pravidelné krmení, hraní a péče o jeho zevnějšek.

Krmení

Autor obrázku: PCB75

Kotě má větší nárok na nutriční vyváženost jídla než dospělá kočka. Je potřeba, aby jejich krmení bylo bohaté na proteiny, vitamíny a stopové prvky, důležité pro jejich zdravý výzvoj. Váha kotěte se za první týdny života zdvojnásobí až ztrojnásobí. Dokud jsou malá, je lepší je krmit několikrát denně, aby si doplnily potřebnou energii. Navíc kočky milují krmení a proto je tato činnost uklidňuje.

Pro kotě je potřeba kupovat speciálně vyvinutou stravu, která se liší od té pro dospělé kočky. Raději vybírejte pečlivě. Velmi malá koťátka mají velmi malé zoubky, proto je pro ně vhodnější potrava z konzervy.

Tady je pár základních bodů, kterými se řídit v průběhu krmení:

  • nevyrušujte kotě v průběhu jídla, nechte kotěti klid a dostatek času na krmení
  • misky s jídlem a pitím by měly být umístěny na klidném místě, kde nebude kočka ničím rušena
  • je potřeba zajistit, aby měla celodenně dostupnou čistou vodu, to pomáhá udržet koťata zdravá
  • dejte misku s vodou dostatečně daleko do misky s jídlem, tak si nebude spojovat pití jen s dobou krmení
  • použijte misku, která se nedá lehce převrátit, misky s jídlem čistěte po každém krmení, misky s vodou jednou denně
  • čtěte si návod na obalu krmení, ale nemusíte se jím řídit doslova, kočka si bude sama regulovat své krmení
  • pokud používáte suché krmení jako granule, můžete denní dávku nasypat do misky a nechat kotě, aby si samo určilo, kdy se půjde najíst
  • nedávejte kočkám ani koťatům kraví mléko, je pro ně špatně stravitelné

Hraní

Hraní je velmi důležitou aktivitou koťat. Každý den je pro ně novým dobrodružstvím, které rozvíjí jejich inteligenci, zručnost a vztah k člověku. Je důležité, aby mělo kotě dostečné množství různorodých podnětů, aby se rozvíjelo všestranně. Pokud nechcete nechat kotě chodit ven, kupte mu velké množství různých hraček, aby se vyvíjel jeho instinkt a odvaha.

Kočky a děti

Autor obrázku: Kathryn Decker

Kočka může rozvíjet osobnost dítěte. Může rozvíjet smysl pro zodpovědnost a pocit užitečnosti. Nenechávejte ale děti aby se staraly o kočku sami bez vašeho dohledu. Malé děti nedokáží rozlišit co zvířeti způsobí bolest, nebo co mu může být nepříjemné.

Péče o srst a zuby

Kartáčovat koťata by se měla alespoň jednou týdně na nějakém podkladu, který se dá vyhodit. Je třeba zkontrolovat, zda jejich srst neobsahuje blechy nebo klíšťata. Pokud ano, můžete se poradit s veterinářem jak postupovat s jejich odstraněním.

Zuby je třeba čistit a brousit suchou tvrdou stravou. Kontrolujte jestli neobsahují velké množství kamene nebo zanícené dásně. Pokud kotěti zapáchá z úst, nebo má velké množství slin nebo jí méně, může mít problém se zuby. V tomto případě se opět obraťte na veterináře.

Koupání

Pokud se rozhodnete kotě koupat, je třeba ho k tomuto naučit v brzkém věku. Počítejte s tím, že kotě se bude vehementně bránit. Nejlepší je namočit kotě do mělké nádoby, voda musí být teplá, dávejte pozor,  aby se šampón pro kočky nedostal kotěti do očí.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *