Elektrický obojek jako pomocník při výcviku psa?

Při výchově psa se majitelé uchylují k různým metodám výcviku. Někteří drží nad psem pevnou ruku formou odměn a trestů, rozmluvou, návštěvami odborných cvičišť pro psi, jiní se rozhodnou právě pro elektrický obojek.

Co je to elektrický obojek?

Jedná se o mechanismus, který slouží k výcviku psa. Výboje elektrického proudu, které jsou v obojku zavedeny, usměrňují reakce psa. Vnímání psa je závislé na zvukovém signálu a následně na elektrickém výboji z obojku. Většina druhů obojků obsahuje minimálně tři intenzity pro upoutání pozornosti psa.

Obojek ano či ne?

Právě kvůli způsobu používání obojku, se mezi chovateli psů najdou na jedné straně odpůrci této metody výcviku, a na té druhé straně najdeme příznivce této metody.

Pokud si majitel domů přivede psa, k jehož výcviku a výchově postačí správný přístup ,,páníčka“, návštěvy cvičišť, může se člověk metodě elektrického obojku vyhnout. Ne však všichni si dokáží poradit s výcvikem psa.

Proto je dobré zvážit, zda jsem vhodným adeptem na výchovu psa, protože i pes má svou povahu, genetické dispozice, nálady. Pokud i přes veškerou naši snahu a péči, vykazuje pes některé známky ,,nevhodného chování“ /psí puberta, útoky na lesní zvěř, neuposlechnutí povelu atd./, přiklání se několik majitelů právě k užití elektrického obojku.

Tipy na použití obojku

  • Majitel by si měl prostudovat jak s obojkem při nasazování psovi manipulovat a jak si počínat. Pes by se neměl bát nasazován tohoto obojku a mít s ním spojeny pouze nepříjemné zkušenosti.
  • Před nasazením obojku psovi, by si měl sám majitel vyzkoušet funkci elektrického obojku. Intenzita však nebude tak vysoká jako u psa, který vnímá výboje obojku intenzivněji, než-li člověk.
  • Obojek bychom neměli používat, pokud psa nemáme v dohledu a nevíme, v jaké se zrovna nachází situaci.

Investice do obojku

Elektrické obojky se pohybují v cenové relaci 2000-7000 Kč. Samozřejmě záleží na několika vlastnostech obojku. Tím je myšlena vzdálenost, na kterou obojek funguje, počet impulzů, provedení obojku.

A k jaké variantě výcviku se přikloníte Vy?

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *