Chov červů

Chov červů

By: Mark D. Martin

Je to sice velmi neobvyklé, ale dnes už se za domácího mazlíčka v mnohých domácnostech pokládají i mouční červi. Tento druh živočichů je oblíbený zvláště u sběratelů a chovatelů tohoto typu zvířat. Jak na to, jestli je chov obtížný a další zajímavé věci se můžete dozvědět, pokud budete ve čtení toho článku pokračovat.

Obecná charakteristika

Dohromady máme, tedy z těch nejznámějších, tři druhy. Jsou to Potemník moučný (Tenebrio Molitor), Potemník brazilský (Zophobas Morio) a Plesnivec obilní (Alphitobius laevigatus) – ten je znám i pod přezdívkou Potemník buffalo. Společně tito živočichové spadají do třídy hmyzu, do řádu: brouci a do čeledi potemníkovitých (Tenebrionidae).

Všechny tyto druhy jsou běžně chované v domácnostech. V dospělosti bývají nenápadní a objevují se v sytě černé barvě. Velikostně jsou poměrně malincí. Při výběru, který druh je ten nejlepší záleží samozřejmě i na velikosti. Potemním buffalo se objevuje ve velikosti okolo 0,7 cm. Potemník moučný má 1,5 cm a Potemník brazilský něco málo přes 2 cm. Pocházejí ze spíše suchých a teplých stanovišť.

Larvy

Larvy Potemníka buffalo jsou těsně před zakuklením velcí přibližně 1,5 cm. U Potemníka moučného se délka jeho těla pohybuje okolo 2,5 cm. U Potemníka brazilského to může být až neuvěřitelných 4,5 cm. Tělo larev bývá kryté silnou chitinovou pokožkou. Na tu si dávejte velký pozor – ve velkém množství bývá těžce stravitelná.

Larvy dále obsahují značně velké množství tuku, ale svou výživnou hodnotu jsou nyní vyhledávány chovateli jako krmný hmyz. (Takový, který se dá lehce chovat v domácích podmínkách.)

Potrava

I když se to může zdát zvláštní, hlavní složkou jejich potravy bývají jejich vlastní larvy. Jídelníček dále můžeme doplnit kousky zeleniny či ovoce. Dále samozřejmě nesmí chybět obyčejná voda. V případě chovu i Potemníka brazilského mu můžete čas od času dát i kousek nějakého toho masa.

Chov potemníkových brouků

Jako nejméně náročný druh pro tento chov je ze všech zmíněných červů nejvhodnější Potemník moučný. (Může být i Potemník buffalo, Potemník brazilský je však v náročnosti chovu nejtěžší.)

Co se týče nějakého toho obydlí, bohatě postačí i malá obyčejná plastová nebo skleněná miska. (Na Potemníka brazilského musí být ale rozměry misek větší.) Co se tedy týče rozměrů, záleží na počtu červů. Pokud jich máte více, budete potřebovat prostory větší, pokud jich chováte ale méně, postačí menší. Na každou larvu by měl připadat substrát o velikosti až čtyřikrát větší, než je ona sama. Může dojít i ke kanibalismu.

Jedinou – a tou nejdůležitější věcí, kterou musíte brát v potaz je, aby měli červi dostatečné větrání. Pozor ale, aby díry pro tento účel nebyly moc velké a červi by neutekli.

Ohledně teploty je to celkem jedno. Nejradši mají obyčejnou pokojovou teplotu.

Substrát by měl sahat do výšky maximálně 4 cm pod okraj. Ten se může skládat například z ovesných vloček, kukuřičného šustí, které se běžně prodává jako podestýlka pro domácí mazlíčky v každém druhém zverimexu, otrub, suchého pečiva, bramborového škrobu, drceného krmení pro akvarijní rybičky nebo granule pro psy jako zdroj bílkovin.

Odchov

Pokud se rozhodnete, že chcete nechat Potemníky brazilské se rozmnožit, doporučuje se chovat je menším množství. Ideální počet se pohybuje okolo 10-ti jedinců. Dále musí mít tito Potemníci větší prostor k pohybu. Musí se udržovat vyšší teplota, ideální teplotou je asi 25° C a vyšší. Vývojový cyklus u toho Potemníka trvá od 4 do 6 měsíců.

Co se týče Potemníka moučného, vývojový cyklus trvá podle nastavení teploty. Obvykle je to ale okolo 2 až 3 měsíců. Zvýšenou teplotou a pravidelnou navlhčenou potravou můžeme vývoj zrychlit.

Doufám, že se článek o tomto neobvyklém živočichovi, který je u některých považován za domácího mazlíčka, líbil a dopomohl Vám s chovem. Sami si chov můžete doma vyzkoušet.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *