Klec pro hlodavce

Klec pro hlodavce

Když vybíráte klec pro hlodavce, musíte dbát na to, aby měl dostatek prostoru, on si člověk řekne, že mu třeba nějaký prostor stačí, ale jemu to je málo a nemůže se dostatečně fyzicky vybít.

PublicDomainPictures / Pixabay

Co musíte vědět, než si klec pořídíte

A je taky rozdíl pokud v kleci má žít jeden hlodavec nebo jestli jich tam bude víc. A co je důležité, pohyb v kleci není všechno. I když je třeba dostatečně velká, to malé zvířátko se potřebuje proběhnout. V uzavřeném prostoru bez výběhu trpí.

Když si domů berete malé morče nebo malého křečka, myslete na to, že morče může ještě vyrůst a prostor mu nebude stačit a vždycky je lepší chovat dvě morčata najednou už odmala. Zvyknou si na sebe, ale musíte jim věnovat velkou klec. A taky myslete na to, že se jednoho rána proberete a v kleci najdete těch morčátek víc, takže velikost klece je opravdu důležitá.

Zdání klame

Spoustu lidí si myslí, že malému křečkovi stačí malý prostor, ale zdání klame. Vždycky volete větší variantu. Klec si v podstatě můžete zakoupit kdekoliv v obchodě, nejen ve zverimexu kde jste sehnali křečka nebo morče. Taky se stává, že vám zvířátko někdo daruje i s klecí a se vším příslušenstvím. Ale to že v tom hlodavec žil třeba dva roky, neznamená, že si zvykl.

Ke zvířeti v kleci se musíte chovat s veškerou péčí. Nikomu by se nelíbilo žít v kleci a ještě v tak malé že se v ní sice můžete hnout ale nic víc. Ve volné přírodě hlodavci běhají po polích a po lesích , když je pak někdo zavře do klece, pocítí ten rozdíl a morčata i křečci podléhají stresu, který pro ně může být i smrtelný.

Cena a materiál

Volba dobré a kvalitní klece něco stojí. Ale pamatujte, že jde o život vašeho mazlíčka. V podstatě mají stejné potřeby jako každý jiný živý tvor a chtě nechtě se musí přizpůsobit a jejich němé tváře s vámi nemůžou diskutovat. Kvalitní klec pro hlodavce stojí cca 2000 Kč, ale je to pro ně na celý život.

Rozhodně nevolte klec z plastu. Plast není až tak kvalitní materiál, v létě se zahřívá a to pro hlodavce není dobré, může jim to přivodit zdravotní následky. Morče nebo křečka můžete umístit do akvária. Z toho vám zvíře jen tak neuteče, když má vysoký okraj. Co je takovou nevýhodou je to že to budete muset často čistit a starat se o to aby prostředí bylo čisté.

Nejlepší variantou je asi mříž. Volte tmavou barvu mříží a kolem dejte třeba pletivo. Dbejte na to, aby klec měla hluboké dno a krmení nebo podestýlka vám nevypadávala z klece ven.

Umístění klece

Klec nedávejte do kuchyně ani k oknu. Výpary z vaření jsou pro hlodavce nepříjemné stejně jako přímý sluneční svit nebo naopak mrazy. Zvíře vám nastydne, i když u klece otevřete okno. Pokud klec chcete umístit na podlahu, na které není koberec, ale jsou to třeba jen kachle nebo lino, tak pod klec umístěte deku nebo něco takového.

Neprospívá jim hluk, řinčení přístrojů, dětský křik a radiové vlnění. Všude kde se tohle nachází a objevuje, tam se vyvarujte umístit klec s hlodavcem. Pokud vy samy máte problémy se spaním, neberte si hlodavce do ložnice, jsou to noční tvorové.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *