Křeček zlatý

Křeček zlatý

Je naše nejoblíbenější plemeno křečka, které se u nás chová. Každý si ho zamiluje jeho zbarvením, svou samotností a svým roztomilým vzhledem. Jeho zlaté zbarvení ho má v přírodě maskovat před nepřítelem. Je nenáročný a nepotřebuje nějak veliké prostory. Na rozdíl od jiných aktivních hlodavců je vhodný pro děti a na mazlení. A pokud se mu nelíbí, jak ho chytnete, nebo jak se k němu chováte, nebojte se, že by to nedal najevo. Kousne vás.

Unsplash / Pixabay

Tento křeček pochází z pouštních oblastí Malé Asie. Má rád suché oblasti, proto nemůže být vystaven mrazům a vlhkosti. Naše klima a podnebí je jemu vyhovující a můžete ho najít i na našich polích s obilovinami.

Historie křečka zlatého

Neexistuje nějak moc dochovaných zápisů, jediné co se můžeme dozvědět je to, že byl objeven roku 1839, a našel ho přírodovědec Waterhouse. A to byl požahán za křečka divokého. O té doby se neuvedly nějaké další záznamy ohledně zkoumání nebo pozorování a byl dále spatřen až rok 1930, kdy byl nalezen profesorem Aharonim v oblasti syrské poušti. A tehdy se začal tento křeček zlatý domestikovat a ochočovat.

Plemenné rozdělení

Křeček zlatý se dále rozděluje a je šlechtěný na další stejný druh křečka zlatého, ale vzniká i křeček saténový a křeček hedvábný. Všichni tito křečci mají obdivuhodně krásnou a hebkou srst. Jenže pokud budete chtít spářit dva saténové křečky, nemusí být výplod tak krásný. Spíše se jim narodí mládě, které nebude ani jednomu křečku trochu podobný.

Nedožívá se déle než dva roky

Křeček zlatý průměrně nežije dlouho, je udáváno, že ty dva roky. Proto potřebuje péči a klidné jemu příjemné zázemí. Pokud budete jeho „bydlení“ udržovat v čistotě a udržovat mu v kleci pořádek, dávat mu kvalitní jídlo, neomezovat ho, necháte ho vyřádit a vyběhat, nebudete ho vystavovat výkyvům teplot, tak se nemusíte bát, že by vám hned za dva roky zahynul.

Pokud se vám však stane, že celou dobu jste se mu věnovali tak jak si myslíte, že to bylo správné a on vám stejně zahynul, tak se nějak neobviňujte, že jste tomu mohli dát víc. V průměru se tito křečci takhle dožívají a my s tím bohužel nic neuděláme.

Nechte ho samotného

Není vhodné křečkovi dávat do klece jiné zvíře nebo jiného křečka. Je radši o samotě. Kdyby tam měl jiné zvíře, bud by se ho pokoušel zbavit nebo podlehl stresu a strachu a tím pádem mohl i zemřít.

2.5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *