Křeček a jeho chov

Křeček

By: digital_image_fan

Křeček je oblíbenou domácí myškou. Lze ho sehnat v každém zverimexu a lze sehnat každý dostupný druh. Křečka má doma nebo měl snad každý. A každý kdo ho má nebo i měl ví, že sice nepotřebuje až tak moc péče ale je potřeba na něho dávat pozor. Zjistěte si tedy všechny možné druhy křečků u nás.

Nejznámější druhy

Křeček Polní

Je to ohrožený druh, v obchodě se zvířaty ho neseženete, protože jak je uváděn jeho název, tak žije ve volné přírodě. Ne každý však má to štěstí spatřit ho na vlastní oči. Poznáte ho tak že je nadměrně větší než ostatní křečci co jsou určeny pro domácí chov. Někdy si ho lze splést se syslem.

Tento křeček se vždy zazimuje, když nastane zimní období a většinu část zimy hibernuje. Jako potrava mu stačí hmyz nebo larvy některých drobných živočichů dále také zrní a rostliny.

Křeček zlatý

Tento křeček se nazývá podle barvy své srsti. Lze ho sehnat s jakoukoliv strukturou své srsti, ale barva je vždy zlatá. Také si musí brousit své zuby, které má celý život. Tito křečci nejsou nějak zvlášť milý ani k lidem ani ke svému druhu, proto mu nikdy do svého prostoru nepořizujte partnera nebo kamaráda. Poprali by se. Křeček zlatý má svou povahu, buď vás bude ignorovat, nebo se s vámi klidně bude mazlit. Záleží na něm. Samice jsou velmi agresivní, pokud mají mláďata.

Křeček džungarský

Křeček džungarský je jeden z nejmenších křečků. Jsou velmi inteligentní, pokud se s nimi sžijete a oni si na vás zvyknou a třeba vám utečou z klece, tak když ho budete chtít chytit, tak se i nechají. Neutečou.

„Koupili jsme křečkovi kouli, ve které jsme ho nechali chodit a koule se koulela po kuchyni potom po obýváku a tam a zpátky a najednou jsme uslyšeli takové klapnutí, došlo nám, že jde o křečka, tak jsme běželi se na něho podívat a koule byla rozpůlená a křeček tam seděl a koukal. Nikam neutekl a nechal se od nás chytit a odnést do klece.“

Je tedy velmi aktivní v noci a ve dne spí. Nanosí na sebe piliny a nenechá o sobě vědět. Ocení věci jako prolézačky a domečky a různé věci pro křečky. Vyhraje si s nimi.

Křečík Roborovského

Je také jeden z nejmenších křečků. Jeho potrava je především zrní a rostliny občas hmyz. Jeho návyky jsou stejné jako u Džungarského. Je aktivní spíše přes noc a ve dne spí. Svou srst mění podle ročního období.

Křečík čínský

Má dlouhý ocas a velké černé očička. Také se vyznačuje svými tvářemi, které jsou veliké a kulaté. Jeho kukuč je opravdu jako křeček. Jiný křečci nemají tak poměrně výrazný obličej jako tento křeček. Jeho tělo je ale štíhlé a hbité. Takže by vám mohl utéct a už se nikdy neukázat. Potřebuje si brousit své zuby, a co se jídla týče, tak toho moc nesní.

Na závěr

Tyto druhy křečků jsou nejznámější a nejvíce domácky chované. Existuje spoustu druhů křečků, ale většinou žijí ve volné přírodě. Křečci žijí na celém světě, seženete je na každém kontinentu, kde je život. Vždycky je ale dobré si o daném druhu něco zjisti. Každý křeček je jiný a může pocházet z jiné oblasti než je ta naše. Nevystavujte je velkému slunečnímu záření a taky je nevystavujte velké zimě nebo zimnímu počasí bez tepla. Nenechávejte je bez dozoru o samotě (mimo jejich útočiště). A pokud vám utečou a budou vám běhat po bytě, je taky možné, že vám budou překousávat různé kabely od elektrických zařízení. Tak pozor.

4.5/5 - (53 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *