Chov gekona modrého

By: Frank Vassen

Chov gekona modrého

Tento úžasný tvor vás zaujme hlavně svou nádhernou barvou. Gekoni modří jsou nádherní a aktivní živočichové. Když mu pořídíte terárium a obstaráte potravu, můžete doma chovat tohoto mazlíčka i vy. Měří 6-8 cm. Jedná se o denního živočicha a při jeho pozorování se určitě nudit nebudete.

Terárium

V teráriu by se měla udržovat teplota přes den okolo 29-32 stupňů a přes noc okolo 22-25 stupňů. Velikost terária by měla být 35 x 45 x 40 cm. Na dno akvária dejte rašelinu nebo vrstvu říčního písku. Do terária umístěte dostatek větví na lezení. Terárium osázejte různými druhy živých rostlin. Nejvíce se hodí popínavé rostliny nebo různé druhy bromélií. Na dno položíme několik kamenů. Nezapomeňte ani na UVB a UVA záření. Žárovku na vyhřívání umístíme nad plochý kámen. Na studené místo dáme vrstvu vlhkého písku.

Potrava pro gekona

Gekoni se živí převážně hmyzem. Jejich potrava jsou většinou švábi, cvrčci, sarančata nebo smýkaný hmyz. Mláďata se krmí octomilkami. Čas od času můžeme dát i moučního červa ale nesmíme mu ho podávat moc často. Vodu gekoni olizují při rosení.

Chování gekona modrého

Jedná se o velmi rychlého tvora. Samci jsou zbarveni do tyrkysově modré barvy a samice do zelenohnědé. Nedoporučuje se chovat více samců, protože samci jsou velmi dominantní. Většinou se chovají samci s několika samicemi nebo pouze samec. Dospělý pár dejte do nádrže o velikosti 120 x 120 x 40 cm. Jestliže chceme chovat pár, tak mláďata hned po vylíhnutí dáme zvlášť – do malého terária asi 20 x 20 x 30cm a to z důvodu, aby se mláďata snadno uchytili a snadno si našli octomilky.

Zhruba za měsíc je dáváme do většího terária. Samice kladou vajíčka jednou za tři týdny. Vajíčka obvykle přilepí pevně na sklo akvária nebo na list. Asi za dva měsíce se vylíhnou mláďata. Mláďata začínají jíst sami zhruba za dva dny. Gekoni se páří většinou několik dnů po snůšce.

 

 

 

3.7/5 - (16 votes)

2 thoughts on “Chov gekona modrého

  1. Zdravím :)

    Náhodou jsem narazil na fotku Gekona Modrého …
    Kde jste přišli na takový nesmysl ?
    Tyto gekony jsem choval 10 let a ty informace jsou úplně mimo …
    Mějte se Milan

  2. Na fotce je Uroplatus který měří 30 cm …:)
    a u jiných zvířat Vám vůbec nesedí názvy zvířat s fotografii …

    Milan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *