Chov papouška Ara ararauna

Dnes si povíme o chovu toho nejtypičtějšího papouška. Jedná se o papouška druhu ‚Ara ararauna‘. Tento druh papouška je svým vzhledem pravděpodobně nejznámější. Známý je především pro obrovské množství sytých barev, které má na křídlech.

Obecné informace:

Papoušek ara – tedy konkrétně Ara ararauna patří mezi 16 žijících druhů arů. Jak už bylo zmíněno, mezi chovateli je tento papoušek oblíbený především pro pestré zbarvení. Chov tohoto papouška však nedoporučuje pro někoho, kdo nemá s papoušky alespoň nějakou zkušenost. Je velice inteligentní – naučí se velmi brzo mluvit. V dospělosti obvykle dorůstají délky od 76 – 78 cm. (Až polovinu jeho celkové délky však tvoří sám ocas) Co se týče váhy, v dospělém věku se jeho hmotnost pohybuje od 900 – 1 300 g. Tyto rozměry a váha řadí papouška mezi ty největší. Dožívají se až neuvěřitelného věku – a to až 50-ti let. Ohledně zbarvení – téměř u všech těchto papoušků se vyskytuje žlutá barva na břiše a celé spodní části těla. Na zádech pak dále mají buď modrou nebo červenou barvu. Jejich tváře jsou v bílém zbarvení. Čelo má zelené. Má ostrý a velmi silný, černě zbarvený, zobák. Nohy jsou obvykle v barvě šedé. Tyto papoušky řadíme mezi obratlovce do třídy: ptáci. V posledních letech však začali tito papoušci poměrně dost mizet. Můžou za to především ilegální odchytávání pro maso a pro prodej na černém trhu. Dále pak například postupné kácení deštných pralesů – tedy oblastí, kde se ve volné přírodě nacházejí.

Ara od mláděte:

Obvykle jsou ručně dokrmovaná mláďata Ary ararauny velmi přizpůsobivé a na lidi si zvykají lehko. V pozdějším věku ale může nastat problém – právě proto je lepší papouška hned od mala připravovat na situace, ke kterým by mohlo dojít – například jízda autem, návštěva veterináře. Již od mláděte jsou bývají velice hraví.

Výskyt:

Obvykle se vyskytují v párech nebo ve stádech. (Takové stádo obvyklé čítá až 20 jedinců) Ve volné přírodě je můžeme najít v oblastech tropických pralesů Jižní Ameriky od východní Panamy přes Brazílii, Bolívii, Paraguay po Kolumbii. Dále je také můžeme najít v povodí řeky Amazonky. Jejich obvyklou zábavou je posedávání na vrcholcích stromů a okusování listů. Po setmění přelétávají na jimi speciálně připravená místa na stromech, kde tráví noc. 

Obydlí:

Je to velice aktivní papoušek. Pokud ho tedy chceme chovat v zajetí, musíme mu opatřit vhodnou klec. Taková klec by měla především kvůli velikosti papouška dostatečně prostorná. Jestli je klec dostatečně velká zjistíme tak, že když papoušek roztáhne svá křídla, (rozpětí křídel má až 90 cm) nedotkne se okolních mřížek. Ideální rozměry pro klec jsou 150 x 150 x 200 cm. Ale čím větší, tím lepší. Jelikož mají tito papoušci velmi silný zobák, musí být klec postavena z dostatečně pevného materiálu. Aby se nepodařilo papouškovi uniknout z klece, často také používají visací zámky. Už od dětství jsou velice hraví. Mají však velkou potřebu stále něco okusovat, a proto do klece dále umístěte nějaké hračky (Takové se dají koupit téměř v každém obchodě se zvířecími potřebami) a nebo kusy dřevěných větviček.

Co se týče vybavení, můžeme jim dát do klece nějakou menší nádrž s vodou – ary milují vodu a koupání. Nebo můžeme klec rosit. Poté ale musíme dbát na to, aby jim křídla rychle uschla – jinak by mohli nachladnout. To můžeme urychlit, pokud dáme papouška například na chvíli na Slunce, ale pozor – ary jsou velmi obratní letci.

Dále zde nesmí chybět nějaké misky na jídlo a na pití.

Potrava:

Dnes můžeme vše koupit v obchodě se zvířecími potřebami – od klece, často až po papouška samotného. Jinak tomu není ani u krmení. Speciálně namíchané krmné směsi nejsou ani nějak extra drahé. Dále je však dobré jejich stravu čas od času obohatit jejich stravu nějakou to zeleninou – například mrkví, salátu nebo zelí a ovocem – nejčastěji se papouškům dává obyčejné, na malé kousky nakrájené jablko.

3.2/5 - (4 votes)

One thought on “Chov papouška Ara ararauna

  1. Dobrý den. Shanim mlade ararauny, samecka ručně dokrmene. Odběr mozny i ihned . Můžete mi pomoci s kontakty na chovatele, prosím? Děkuji Tečová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *