Domácí mazlíček v domácnosti s dětmi (pes nebo kočka)?

Domácí mazlíček v domácnosti s dětmi (pes nebo kočka)?

Pro mnohé rodiče, zejména maminky, je zvíře v domácnosti nepředstavitelné. A to především psy. Říkají si: „A co když ho kousne?“

Ano, samozřejmě, všechno je možné …ale já osobně si myslím, že dítěti společnost zvířete prospěje. Je jasné, že pes v domácnosti s sebou nějaké riziko nese – ale když psa vycvičíte ku obrazu svému, nemůže Vašemu dítěti nic udělat, ba naopak, bude ho chránit před všelijakým nebezpečím! Ne nadarmo se říká: „Pes, nejlepší přítel člověka.“ Pes je neodmyslitelným přítelem i mnoha starých lidí. A stejně tak dobrým přítelem se může stát i pro Vaše dítě.

Zpočátku to bude jistě trochu těžší, především ze strany dítěte, protože je zvědavé, bude si chtít pejska osahat a vyzkoušet, co všechno se s ním dá provádět a kolik pejsek vydrží. A už v těchto chvílích musíte učit nejenom pejska, ale i své dítě, aby si jeden na druhého zvykali.

Pejsek totiž nebude zvědavější o nic méně, než Vaše dítě. Také bude zkoušet, co všechno si může dovolit, co dítě dokáže a co vše s ním může dělat. A už od první chvíle, kdy se Vám nebude líbit, co dělá špatně pejsek či Vaše dítě, jim musíte říkat a učit je, co nesmějí. A oni si to budou časem pamatovat a dělat už to nebudou.

Je to stejné, jako výchova dítěte …to také vychováváte, jak nejlépe umíte – a když budete stejně dobře vychovávat i Vašeho pejska, uvidíte, že za něj v životě velmi vděční – a jistě to ocení i Vaše dítě. Nejenom, že získá kamaráda na život a na smrt, ale pejsek to bude cítit úplně stejně a nedá na něj dopustit!

Namísto psa, by někteří rodiče volili raději kočku … Nutno si však uvědomit, že taková kočka je v mnoha případech mnohem nebezpečnější než pes!

Jen velmi těžko si vycvičíte kočku stejně jako psa, jen velmi těžko si Vás bude kočka vážit tak, jako pes …a už vůbec nepočítejte s tím, že by pro Vás kočka byla schopná nasadit i život, stejně jako pes. Osobně jsem v životě neslyšel žádná pořekadla ani moudra o tom, že by kočka byla člověku nějak extra prospěšná …třeba my jsme ji vždycky měli spíš na chytání myší a i když si s ní děti chodili hrát, kočce šlo jenom o to, aby ji dlouze a vytrvale drbali.

Osobně Vám rozhodně doporučuji do domácnosti pejska – a nebojte se, že bude pro Vaše dítě nebezpečný – samozřejmě také záleží, jaké plemeno zvolíte a je logické, že třeba vlčáka nebo rottweilera si do bytu či domu nevezmu.

Namísto nich budu volit ta klidnější plemena, kterými jsou třeba „Kavalír King Charles Španěl“, Dalmatin, Biegel či snad Kolie. Všechny tyto druhy psů jsou velmi klidné a dětem neublíží – a sami uvidíte, že vzít si domů do domácnosti s malým dítětem (samozřejmě ne hned k novorozeni) pejska, byla správná volba.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *