Australský ovčák, pes velice inteligentní

Australský ovčák, pes velice inteligentní

Autor obrázku: Adam Jakubiak

Australský ovčák je plemeno, které bylo vyšlechtěno v USA ve 20. století. Avšak tento pes nemá kořeny v Americe, jeho předkové jsou totiž ovčáčtí psi dovezení z Austrálie. Podle svého původu je tedy i pojmenován.

Toto plemeno se vyznačuje vysokou inteligencí, a to tak vysokou, že obsazuje první místa v IQ žebříčcích mezi všemi ostatními plemeny. Geny tohoto psa obsahují pastevecký a ochranitelský pud, takže jeho chování je na prvním místě ochranitelské a překypuje oddaností svému pánovi. Velmi dobře se učí, a proto jsou dnes využíváni nejen k pasení ovcí a hlídání, ale také jako záchranářští psi.

Pes je to velice přátelský a lidumilný. Pokud ale jde o ochranu pána, dokáže být velmi autoritativní a neváhá nasadit i vlastní život.

Autor obrázku: Ted Van Pelt

Australský ovčák je velmi silný pes průměrně vysoký kolem 55cm. Váží okolo 20 až 27kg. Má hustou srst, která ho vždy dobře chrání před chladem a vodou. Existuje několik barevných variant, a všechny mohou obsahovat další bílé nebo hnědé znaky. Průměrná délka života je okolo 13ti let.

Tito psi jsou velmi časově nároční, potřebují, aby se jim jejich páníček věnoval denně alespoň pár hodin. Milují pohyb a kontakt s člověkem, proto není vhodné je chovat zavřené v kotcích na zahradě. Potřebují časté vycházky a hodně pohybu. Rádi aportují, běhají a také plavou.

První vrh tohoto plemene byl v České republice odchován až v roce 2002 v chovatelské stanici Puella Fera.

Napsala Denisa Žídková

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *