Kočičí smysly Kočky nemají na rozdíl od lidí pět, ale šest smyslů.

Kočičí smysly Kočky nemají na rozdíl od lidí pět, ale šest smyslů.

By: rpavich

Jaké to jsou? Čtěte a dozvíte se!

Zrak

Víte, že kočičí oko vidí šestkrát ostřeji než to lidské? Ano je to tak! Ale tvrzení, že kočky vidí i ve tmě je jen pouhá pověra. Pokud vás, stejně jako mě, fascinuje, proč kočkám svítí ve tmě oči, tak vás bude jistě zajímat čím je to způsobeno. Může za to tapetum Lucdum, je to reflexní vrstva za sítnicí. Díky tomuto zázraku je kočka schopna se přizpůsobovat jakýmkoliv světelným podmínkám.

Sluch

Že prý psi mají dobrý sluch? Pche! To jste na omylu. Kočky mají mnohem lepší sluch než psi a je trojnásobně silnější než lidský sluch. Jejich velké uši dokážou zaznamenat, odkud zvuk přichází, slyší i zvuky, které lidé zaslechnout nemůžou.

Hmat

Co u koček představuje hmat? No, mohu vás upozornit, že tlapičky to nebudou. Vousky! Přesně tak, kočičí hmatové vousky, které kočičkám rostou okolo čumáku a nad očima, jsou něco jako antény. Dávají signál úzkého průchodu nebo upozorňují na jakoukoliv jinou překážku. Díky vouskům pozná kočka i ostatní zvířata, například myš, kterou by v noci neviděla.

Čich

Kdybychom měli porovnat, jak je to s čichem mezi kočkou, psem a člověkem, vyhrál by pes. Kočky jsou na druhém místě před lidmi. Zajímalo vás někdy, proč chodí vaše kočička po bytě s polootevřenou pusou? Protože na horním patře mají druhý čichový orgán. Pokud vaše kočka má otevřenou tlamičku, znamená to, že je poblíž vůně, která jí doslova okouzlila.

Chuť

Jak dobře víte, tak kočky mají velmi mlsný jazýček. Nezbaští nic, co by se jejím chuťovým pohárkům nezamlouvalo. Rozeznají hořké, kyselé a sladké.

Šestý smysl!

Kočka má schopnost rozeznat nebezpečí. Jsou to takoví „zachránci lidských životů“ například v roce 1960 v marockém městě Agadir zachránily mnoha lidem život. Hlasitě mňoukaly před děsivým zemětřesením a opouštěly domovy. Lidé, kteří odcházeli s nimi si zachránili život. Jak je to možné? Pravděpodobně za to můžou jejich packy. Jsou uzpůsobeny k tomu aby cítily otřesy v zemi. Dokážou rozeznat požáry a jiné přírodní katastrofy, nebo třeba únik plynu.

No nejsou úžasné?

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *