Akvarijní chemie

Akvarijní chemie

By: rick

Pro správnou péči o vaše akvárium je trocha té chemie opravdu nezbytná. O jakou chemii se vlastně jedná, je naprosto jednoduché. Hovoříme zde o různých, volně dostupných, přípravcích, které seženeme ve zverimexu popřípadě na internetových stránkách.

Jsou mezi nimi přípravky do vody, které zabraňují, aby se kazila, dále to mohou být přípravky jako jsou například hnojiva rostlin uvnitř vašeho akvária, také můžete objevit léčiva pro rybičky a přípravky sloužící proti vzniku řas v akváriu. Ať už vybíráte jakoukoli chemii, vždy si pečlivě přečtěte příbalové letáky. Jednak vám pomohou se správným výběrem a hlavně vám poradí ohledně množství.

Přípravky na úpravu vodu

Přípravky na čistou vodu jsou vždy nejvíce potřeba, protože popravdě – dnes nic nejde tak, jak by mělo bez umělých přípravků. Dejte si proto opravdu záležet na výběru toho správného. Po výměně vody vždy přidejte příslušnou kapku chemie. Záleží také na tom, jaké máte v akváriu rybičky. Stejně jako lidé mají potřeby, tak i každá rybička má svoje požadavky k životu, i když nám je sama neřekne. Je tedy potřeba vodu přizpůsobit potřebám rybiček. Přidávejte přípravek po výměně vody. Nelijte ho tedy do špinavé vody s myšlenkou, že bude mít stejné účinky.

Hnojiva

Z důvodu častého čistění vody, které je potřeba, se stává, že rostliny nemají dostatek živin, které by potřebovaly k růstu. Výkaly rybiček jako hnojivo v dostatečném měřítku nestačí. Používání hnojiv ovšem není nutností. Do akvária ho spíše přidávají zkušenější akvaristé, kteří již vědí, jak který přípravek bude účinkovat. Někdy není na škodu se takové osoby zeptat, pokud někoho máte v okolí, jistě vám dobře poradí.

Léčiva

Pokud vám příliš často umírají rybičky, nemusí to být pouze stářím. Pokud máte nějaké nové rybičky a od té doby vám stávající rybičky umírají, pak může být problém v tom, že nové rybičky mají nějakou nemoc. Léčiva naleznete stejně jako vše ostatní ve zverimexu, nejčastěji v podobě tablet či roztoků. Je možné si zakoupit i „preventivní“ léčiva.

Pokud se vám voda i při používání různé chemie kazí, pak je nejlepší čas se poradit, kde je chyba a popřípadě vyměnit přípravek za vhodnější a účinnější.

Rate this post

One thought on “Akvarijní chemie

  1. Jelikož je tento článek psaný pro začátečníky, tak bych radil jednu věc. Chemii se pokud možno vyhněte úplně (samozřejmě léčiva teď nemám na mysli). Hnojit zpravidla nepotřebujete, zvolte nenáročné rostliny (hnojí tam za vás ryby, šneci, atd. a živiny rovněž dodáváte při výměnách vody, a ne že ne). Pokud se rozhodnete hnojit, tak vám ve výsledku stejně nakonec nezbude než si míchat vlastní hnojivo (není to nic těžkého a je to relativně levné), protože ty komplexní nikdy nevystihnou poměr ani množství živin, které potřebuje vaše akvárko. A zákonitě to skončí přebytkem některého prvku, což může vést k celé škále problémů od řasové kalamity až po úmrtí ryb. Velmi opatrně taky přistupujte k různým tahákům na peníze jako jsou různé regulátory vody, odstraňovače těžkých kovů a odstraňovače chlóru, atd. Zpravidla to jsou věci které akvárku slibují hory doly ale jsou celkem k ničemu (v lepším případě). A v neposlední řadě přemýšlejte prodejci akvarijní chemie dokáží prodat i naprosté nesmysly (tekuté CO2 aspol.). :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *