Chov ovce od jehněte

Chov ovce od jehněte

By: the sea the sea

Dnešní článek bude přínosný spíše pro ty, kteří se rozhodli pořídit užitkové zvíře, ovci, kterou chtějí chovat již od jehněte. Dále také pro ty, kterým se jehňata zrovna narodila. V tomto článku si tedy povíme co dělat a jak, aby z jehňat vyrostly zdravé ovce či berani.

Obecné informace

Obecně je známo, že to nejkritičtější období je měsíc po narození, kdy se jehňata postupně zbavují své závislosti na matce a přizpůsobují se potřebám chovatele. Dohromady si každé nově narozené jehně musí projít celkem třemi obdobími. Hned po narození jehněte nastává tak zvané období ‚mlezivové výživy‘. Další období nazýváme období ‚mléčné‘, hned po něm následuje období kombinované výživy‘.

Období mlezivové výživy

Pokud se jehně narodí jako jedináček, určení váhy po porodu záleží hlavně na plemenu a pohlaví. Obvyklá váha se však pohybuje od 3 – 6 kg. Pokud se jehňat narodí více, bývá zpravidla od 20% – 40% nižší. Po porodu se doporučuje ihned bahnici i s jehňaty převést do nějakého samostatného boxu. Rozloha takového boxu by měla být alespoň 2 m2. Obvykle již hned po porodu si mláďata stoupají na své nohy a vyhledávají vemeno bahnice. Mlezivo je prvním a tím vůbec nejdůležitějším zdrojem výživy jehněte po porodu do přibližně 4 až 7 dnů.

První sání mleziva

Mlezivo pro jehňata velmi důležité. Má vysokou výživnou hodnotu, obsahuje vysoký počet ochranných látek a dále slouží k pročištění trávicího ústrojí jehňat. Vůbec první mlezivo by mělo jehně dostat zhruba 2 až 6 hodin po porodu. Jeho denní příjem se měl pohybovat o minimálně 50 ml/kg živé hmotnosti jehněte.

Jehně podobně jako každé mládě musí dostávat mlezivo pravidelně zhruba co 3 hodiny, to může být pro Vás jako pro chovatele časově náročné, proto je dnes taky možné se s nějakou menší farmou domluvit, dát bahnici i s jehnětem tam a oni budou nadále dohlížet na pravidelné kojení jehněte.

Pokud se rozhodnete nechat si je u sebe, musíte tedy dbát na to, aby se jehně pravidelně krmilo. Pokud máte jehňat více, musíte taky dávat pozor, jestli má bahnice dostatečné množství mleziva. Kdyby bahnice zemřela nebo neměla dostatek mleziva, doporučuje se jim místo toho dávat čerstvé nebo zmražené mlezivo jiným bahnic. Kdyby došlo k případu nouze, je možné místo ovčího mleziva podávat buď kraví, nebo kozí.

Období mléčné výživy

Toho období nastává hned po období mlezivovém. Mateřské mléko tvoří 10 až 14 dní po porodu základ krmné stravy. Toto období probíhá většinou ve stáji či na pastvě. Jehňata si od druhého týdne začínají pomalu zvykat na příjem z pastvy a jadrných krmiv.

Počet sání jehňat není nijak ovlivněno. V tomto období činí spotřeba mateřského mléka zhruba 5 l na kg přírůstku. Jako náhrada mateřského mléka může posloužit náhrada mléčnými náhražkami. Maximálně počet bahnic s jehňaty by však neměl překračovat hranici 25 kusů matek.

Období kombinované výživy

Toho období obvykle začíná od druhého týdne věku. V tomto období se jehňata začínají definitivně zvykat na příjem ze sena a pastvy. Avšak i v tomto období tvoří mateřské mléko základ jejich krmné dávky. Toto období – tedy období kombinované výživy souvisí hlavně s aktivizací předžaludků a bachorové mikroflóry. V plném rozsahu začíná přibližně ve třetím týdnu věku jehňat.

Činnost bachoru bývá normální v osmém až devátém týdnu po narození – jehňata tedy pravidelně přijímají větší krmiva a začínají přežvýkávat. Při pastevním výkrmu jehňat bývají jehňata, společně s bahnicemi vyhnáni na pastvu. Poté obvykle na pastvě zůstávají až do porážky.

 

Jak vidíte, chov jehňat nemusí být až tak těžký a složitý, jak se může zdát. Je k tomu však potřeba mít dostatečnou dávku trpělivosti a už nějaké ty zkušenosti. Mně už nezbývá nic jiného, než Vám popřát hodně štěstí s chovem!

Rate this post

2 thoughts on “Chov ovce od jehněte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *