Chov nutrií

Může se to zdát asi trochu neobvyklé, ale dnes můžeme jako domácího mazlíčka chovat snad cokoliv. Výjimkou nejsou ani nutrie. I když se toto zvířátko může na první pohled zdát trochu nebezpečné, když si jej zkusíte chovat doma, jistě se doberete k jinému konci. Jak tohoto živočicha chovat a další informace si povíme v následujícím článku.

Základní informace

Tyto živočichy můžete znát také pod názvy, jako jsou “Vodní krysa“, “Řekomyš americká“ nebo obyčejně jako “Bobr bahenní“. Je to velký hlodavec, který původně pochází z oblasti Jižní Ameriky. Chová se často buď na maso, nebo na kožešinu. V některých částech světa se těmto živočichům podařilo rozmnožit, a to do takové míry, že se v těchto koutech světa používá spojení ‚Invaze nutrií‘. Ve světě je můžeme vidět téměř na všech kontinentech na březích jezer, řek, bažinách či potoků. Tedy kromě Antarktidy a Austrálie. Tělo dospělé nutrie měří obvykle od 40 – 70 cm. Ocas mívají dlouhý od 30 – 45 cm. Váha se pohybuje okolo 6 kg. Avšak dobře živený samec může vážit až 10 kg. Samec v zajetí až dokonce neuvěřitelných 12 kg.

Plemena nutrií

Nejznámější je klasická nutrie, která se obvyklé chová v barvě šedohnědé. Dále Nutrie Stříbrná, ta je v barvě tmavošedé, Nutrie Zlatá v barvě sytě oranžové nebo například Přeštická Nutrie, která může být vícebarevná.

Ustájení zvířete

Každé ustájení pro tyto živočichy by se mělo skládat z nějaké budovy, výběhu a vodní plochy. Výběh by měl být dostatečně velký – jeho rozměry by tedy měly být velké alespoň 200 x 250 x 80 cm.

Nutrie potřebují nějakou boudu. Té se jinak také přezdívá “budník“. Taková to bouda musí být vyrobená z materiálu, který se dá snadno čistit a dezinfikovat. Také se ale musí dobře tepelně izolovat, a to především v zimních měsících. Výška takového budníku obvykle bývá stejná jako výška ohrazení. Hloubka by se měla pohybovat okolo 80 cm. Dále by měl být v rohu umístěný vstup o rozměrech alespoň 20 x 30 cm. Denně jej musíte vyslat nějakou podestýlkou. Nejčastěji se jako podestýlka používá buď seno, nebo například piliny.

Co se týče vodní plochy, měla by být ohraničená nějakým pletivem, aby nutrie neutekla. Měla by být dostatečně velká – tedy alespoň tak, aby se v ní mohla nutrie bez problémů otočit. Jako vodní plochu jí můžete vytvořit nějaký menší bazének.

Potrava

Mláďata nutrií nesou obvykle od svých 16 – 20 dnů schopna přijímat pevnou tvarovanou potravu. Nutrie mají velmi rády zkrmování kukuřičných klasů. Pozor ale na jejich vysokou energetickou hodnotu. Nutrie bychom měli krmit alespoň dvakrát denně – a to například ráno a večer.

Přes léto je základem krmné stravy zelená píce. Z toho je pravděpodobně nejkvalitnější hlavně vojtěška. Při krmení sekanou trávou musíte dávat pozor na zapaření. Dále mají nutrie také velmi rády pařené brambory s travní řezankou, které však musíme zaprášit šrotem a přidat vitamíny a minerály. Nadměrné dávky takovýchto okopanin však můžou zvířeti způsobit trávicí problémy a záněty žaludku. Z jadrných krmiv se nejčastěji zkrmuje kukuřice, oves, ječmen a pšenice.

Zajímavosti o nutriích

Jako u každého živočicha, tak i u těchto zvířat existuje spousta zajímavostí. Mezi tu největší zajímavost z jejich života můžeme řadit například to, že po několika hodinách, kdy nutrie zemře, se jí ocas samovolně oddělí od těla.
Dále například že jejich invazní populace se zvětšuje či zmenšuje podle počasí – pokud je opravdu velká zima, trpí nutrie omrzlinami a více hynou. Pokud je zima mírnější, nutrie se naopak množí a zvětšují svůj areál směrem na sever.

Pokud jste ve čtení toho článku došli až sem, ocitli jste se na samém konci. Jistě již i Vy můžete sami říct, že nutrie jsou opravdu zajímavá zvířata a určitě by stálo za to, je začít doma chovat. Mně už nezbývá nic jiného, než Vám s tímto chovem popřát hodně štěstí!

4.7/5 - (4 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *