Daněk jako mazlíček?

Daněk jako mazlíček?

Autor obrázku: David Warrington

Pro mnoho lidí je nepředstavitelné chovat nějaké rádoby lesní zvíře. A myslím si, že pro ty, kteří bydlí v paneláku a nemají ani kousek pole, i nereálné.  Každopádně, když máte kousek zbytečného pole a nechce se vám se sekat a jinak ho udržovat, tak je docela dobrý nápad.

Je fakt, že daňka nemůžeme označit jako domácího mazlíčka, protože to není zvíře, s kterým byste si mohli hrát, nebo si jej ochočit natolik, abyste si ho hladili. Navíc vždy žije ve stádu. Daněk je velmi chytré zvíře. A také docela nenáročné. Stačí, když mu oplotíte dostatek místa pro výběh a zařídíte nějaký zdroj vody.

Čím takové zvíře krmit?

S krmením je to podobné jako u lesní zvěře. (např. jako u jelenů) Přes léto spása trávu (když jí nespase tolik, co třeba kráva) a po případě dokrmujete zrním. Pro daňka je nejvhodnější ječmen. Na podzim jim klidně můžete do ohrady naházet jablka, která už jsou pobitá (nebo z jiných důvodů nejsou vhodná k uskladnění.) Zase byste to neměli přehánět s množstvím, ale na druhou stranu – jak už jsem zmínila, tak daněk je chytré zvíře a ono samo ví, kdy má dost. V zimě mu dáte do ohrady balík sena, sem tam nasypete kaštany, žaludy nebo jeřabiny. A dále přikrmujete ječmenem.

Jak je to s mláďaty?

Když daněk nahání danielu, říká se, že je v říji. Každá samice daňka má jedno mládě. (je výjimkou, když porodí dvě mláďata a stává se to opravdu zřídka kdy.) Daniela podobně jako srnce nemusíte při porodu nijak pomáhat. Mláďata přicházejí na svět v červu (nebo červenci). Ale může se stát, že vlivem dlouhodobě stejného počasí, může samice porodit dříve, ale i později.

Daněk a jiná zvířata dohromady?

Daněk je zvíře, které nemá problém soužit s jinými zvířaty. V ohradě mohou být společně s muflony, s kterými jsou si velmi podobní. Ale také s krávou, husami, kozou… Navíc daněk může být jistým způsobem zajímavé zvíře i pro děti. Protože každoročně daněk shazuje své paroží ( „lopaty“ – plochý tvar) a děti se mohou zabavit hledáním jich po ohradě a také zkoumáním toho, jak se za ten rok změní. Takže pokud máte ohradu a nevíte co do ní, zkuste si pořídit daňka.
Rate this post

One thought on “Daněk jako mazlíček?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *