Také má váš pes či kočka blechy?

By: National Media Museum

Také má váš pes či kočka blechy?

Říkáte si, jak je možné, ze je váš miláček „zablešený“, vždyť je téměř konec listopadu, tak kde se ty potvory pořád množí? Odpověď je jednoduchá… Loňská zima „nezima“ má za následek to, že je v přírodě zvětšený počet hmyzu, a odnáší to i naši domácí čtyřnozí mazlíčkové.

Nemusí přijít ani do styku s jinými zvířaty. Pouze stačí, pokud mají jednu jedinou blechu, která vám naklade vajíčka všude, kde si váš milovaný pes či kočka lehne. Blechy jsou letos velmi agresivní, jak mi sdělil veterinář, takže mnohdy nezbývá, než psa nebo kočku pravidelně koupat a sprejovat.

Pokud ani toto nepomáhá, budete muset vyčistit celý byt. Nebojte se, nejedná se o malování nebo kupování nových koberců, ale o praní lůžkovin, polštářů, pelíšku a čištění těch ploch, kde se zvíře pohybuje. Je to sice náročnější a možná to budete muset zopakovat několikrát během jednoho měsíce, ale výsledek opravdu stojí za to.

Blechy kladou miniaturní vajíčka, která pouhým okem neuvidíte, takže jakmile se váš mazlíček začne kousat a drbat, víte, na čem jste… Naštěstí existují v zoo-prodejnách a u veterináře přípravky, které vám s odstraněním blech pomohou. Některé jsou méně nákladné, jiné více. Ne vždy platí, že cena se rovná kvalitě. Důležité je přípravky správně kombinovat a nanášet všude tam, kde je potřeba.

Sprejem proti blechám, který je určený buďto výhradně pro psy nebo pro kočky, můžete nastříkat i prostory v bytě, já na tyto plochy však doporučuji větší a levnější přípravek – klasický biolit či podobný „hubič“ hmyzu. Nastříkám tím válendu, koberce, polštáře i přehoz přes postel, chvíli nechám působit a potom větrám. Ideální je, pokud během nástřiku máte mazlíčky ve vedlejší místnosti, popř. venku.

Takže rada na závěr: vykoupejte je, nastříkejte, vyperte povlečení a vyhubte všechny blechy biolitem, a potom jděte se svým mazlíčkem na procházku nebo nějaký pamlsek.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *