Náš kocourek Sphynx

By: The Pug Father

Pro Tobbyho jsme si jeli přes celou republiku, protože se nám jinde žádný tolik nelíbil. Domů jsme si přivezli šedého odhodlaného kocourka. Všude se píší o sphynx obecné informace, ale jaké to je doopravdy mít doma takového divocha? Můj pohled je subjektivní, samozřejmě záleží na povaze kočičky a majitele.

Tobbyho jsme si přivezli a hned prozkoumával celý byt. Vypadal, že se ničeho nebojí a s odhodláním dodnes, po roce, stále prohledává nové a nové možnosti v bytě. Velice se mu líbí záclony a žaluzie. Dovede po nich šplhat až ke stropu. Cokoliv co je na stole nového, hned musí prozkoumat. Stoupne si na zadní packy, přední packou tu věc vždy shodí na zem a už si s tím hraje. A jakou má radost, když mu na zem hodíme něco, co vydává při mačkání nějaký zvuk! Různé obaly nebo zmuchlaný papír. Když mu hodíme papírový kapesníček, tak nám ho, jako pejsek, vždy přinese zpět a chce ho znovu házet. Je hodně aktivní, energii sbírá z granulí, spapá toho neskutečně!

Kdokoliv k nám přijde na návštěvu, hned si o něm udělá obrázek. Buď říká, že je to úžasné stvoření, nebo že je to krysa křížená s mimozemšťanem. Ale poté co si ho pochová, je překvapený, jakou má příjemnou srst. Dá se přirovnat k sametu. Má vyšší tělesnou teplotu, takže vždy krásně hřeje a je velice příjemné hladit jeho sotva patrné chloupky po těle. To i ti, kterým se vzhledově nelíbí, si ho vydrží hladit celou věčnost. Tobby to umí náležitě ocenit. On na oplátku zvládne olizovat ruce třeba i hodinu v kuse. Občas je jeho přítulnost až na obtíž, je extrémně vlezlý a kamkoliv se hnete, musí všude s vámi, a když se chceme třeba jen osprchovat, tak sedí za dveřmi a mňouká. Není to tedy vhodná kočka pro někoho, kdo je věčně pryč. Přítomnost vyžaduje, pak se podle toho také předvádí.

Je to zvířátko pro ty, kteří si potrpí na čistotu. Na kočičí záchod uměl chodit okamžitě a nikdy jinde žádnou neplechu neudělal. A tím, že nemá chlupy, budete mít čisté oblečení a nebudete nic nacházet v jídle ani v pití, i když při vaření rád pomáhá. Nikdy jsme mu ale nic jiného než granulky nedali. Jediná starost je s koupáním, stříháním drápků, čištěním uší a očí. Při koupání (koupeme ho každý týden, od kočkolitu má hnědé bříško) a stříhání drápků protestuje mňoukáním, ale jinak se moc nevzpírá, ví, že je to nutnost. Čištění uší a očí zvládá bez protestů.

Sice je velice přítulný, ale je mu v podstatě jedno, ke komu se bude tulit. Když potřebujeme jet na výlet a dáme Tobbyho na hlídání k rodičům, ihned se tam zabydlí a podle toho co říkají rodiče, mu ani nechybíme. Přepravu autem zvládá velice dobře, stejně tak návštěvy u veterináře. Je to velký pohodář.

Dříve se mi tyto kočičky nelíbily, dokud se mi na návštěvě u známých jedna neotřela o nohu. Když jsem viděla ta velká očíčka, tak jsem se zamilovala na první pohled. Od té doby jsem jiného mazlíčka nechtěla.

Na závěr bych shrnula, že pokud chcete mít stále čistý byt a věrného společníka, co si s vámi bude při hraní často vtipně povídat a nemusíte ho chodit venčit, je sphynx ideální společník, pokud zvládnete jeho až přehnanou vlezlost.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *