Sphynx – vzácná holá kočka

Sphynx – vzácná holá kočka

Pro někoho neznámé slovo, pro jiného miláček kočičí říše. Někdo se ostýchá ho pohladit a jiný by ho nedal z rukou. Mluvíme tu o zcela holé kočičce, vyjímaje pár chloupků na čumáčku a ocásku. Jde o plemeno s původem až z dob Aztéků. Dnešní sphynx však s vývojem spadá někam do roku 1966, kdy se narodilo první holé koťátko v kanadském Ontariu. Toto plemeno je poměrně vzácné a jeho orientační cena se pohybuje od deseti do třiceti tisíc korun. Toto je však částka pro kočky s průkazem původu. Kočičky bez tzv. papírů zakoupíte již od čtyř až pěti tisíc korun.

POVAHA

Toto plemeno bych přirovnala ke klíštěti. Kam se hnete vy, hne se i ono. Je opravdu závislé na společnosti a svém páníčkovi. Je velice hravý a dobře se snáší s jinými zvířaty. Samotou trpí, proto tato kočička není vhodná do rodin, které na ni nemají mnoho času. Jsou velmi inteligentní.

PÉČE

Jelikož nemají srst jako jiné kočky, je nutné věnovat jim zvláštní péči. Je nutné toto plemeno každých čtrnáct dní koupat. Maz z jeho pokožky se u něj nevstřebá do srsti jako u jiných plemen.

Dále nesmíte zapomenout na čistění uší. Jsou dominantou jeho hlavy, takže zapomenout jde jen velmi těžko.

V případě, že byste chtěli vzít Váš nový přírůstek ven, nezapomeňte ho při slunečném počasí namazat krémem s ochranným faktorem. Spálit se může stejně jako my.

A na závěr myslete na to, že je to obrovský jedlík!

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *