Chov hadů

Chcete domácího mazlíčka a nevíte, kterého si vybrat? Zkuste chovat hady. Jejich výchova není náročná, naopak je snadná. Musíte si však zapamatovat, že hada si nemůžete nějak vycvičit ani ochočit jako psa, a proto musíte být opatrní.

Jakého hada si vybrat

Nejčastější hadi, které si chovatelé vybírají, jsou tyto druhy: Krajta Královská, Užovka červená a Hroznýš královský. U všech těchto druhů existuje i mnoho poddruhů – podle zbarvení atd. Pro začátečníky je asi nejvhodnější Užovka červená, protože není tak velká jako třeba Hroznýš a je nenáročná. Užovky červené jsou nádherně zbarvené. Patří mezi klidné hady. Ohled berte i na to, kde svého prvního hada koupíte. Nedoporučuje se  zverimex. Vhodnější by bylo si svého prvního hada koupit raději od nějakých chovatelů. Chovatelé dávají často přednost Hroznýši královskému. Ten ale ovšem může v dospělosti měřit až 2,5 m a jeho vzhled může u mnoha lidí budit respekt. Dalším druhem pro chov můžou být Korálovky. To jsou velmi malí hadi, kteří v dospělosti měří kolem 90 cm.

Chov Užovky červené

Užovka červená je v domácnostech velmi častým hadem z toho důvodu, že její chov je velmi nenáročný. Můžete si vybrat různé barvy užovek s různými vzory. Zařízení terária pro Užovku červenou je snadné. Stačí terárium 70 x 40 x 40 cm. Pořiďte si klasické skleněné terárium s pevným víkem, aby vám užovka neutekla, ale pamatujte, že na víku musí mít větrací otvory.  Důležité je i vyhřívání dna, ke kterému postačí topný kámen nebo zářivka. Užovka musí mít přístup k pitné vodě – k tomu je ideální nádrž s vodou. Nutné je jí krmit živou stravou – např. Myš V teráriu by neměla chybět ani nějaká větev na lezení.  Teplotu udržujte mezi 22 – 28°C přes den. V noci stačí, když má teplotu okolo 18°C. V zimě zase 15°C. Každodenním rosením ráno udržujeme užovce vlhkost. Pokud nechceme odchovávat mladé, není u této užovky nutné přezimování. Protože hadí pokožka není pružná a vadí hadovi v růstu, tak si jednou ta čas svlékne. Tomu se říká ekdyse. Trvá to 3-5 dní. Díky tomuto procesu ztrácí had vidění, a proto se může častěji zahrabávat do substrátu a při vytahování být podrážděný, a tak buďte opatrní. V tomto období musíte více často rosit terárium.

Chov Krajty královské

Krajta královská je klidný had a velmi nádherně zbarvený. Hlavně proto je mezi chovateli velmi oblíbená. Když je krajta ve stresu, může dojít k tomu, že začne odmítat potravu. Může k tomu dojít, například když si zvyká na nového majitele. Když to nastane, tak jí může pomoct, když jí do terária přibude další krajta. Když odmítání potravy bude trvat dlouho, tak se může stát i to, že krajta zahyne. Terárium pro Krajtu královskou by mělo být asi 150 x 60 x 80 cm. Je důležité, aby terárium bylo dost velké, aby se krajta mohla natáhnout buď do výšky, nebo do šířky celá. Na dno terária se používá většinou rašelina. Není obtížné udržovat terárium v čistotě, klidně můžete výkaly odstranit sáčkem. V teráriu nesmí chybět čistá voda, úkryt ani větve ke šplhání. Stejně jako u Užovky červené pořiďte krajtě topný kámen. U tohoto hada není nutná ani UV žárovka a postačí obyčejná. Tito hadi se velmi dobře snášejí se společníkem do terária. Dokonce si to velmi užívají, ale je nutné větší terárium. Krmit Krajtu královskou můžete myšmi nebo potkany. Dospělý had zvládne i králíka, ale je bezpečnější menší potrava. Můžete dát i čerstvě vylíhnuté kuře. Mladé krajty krmte asi jednou za týden, dospělé krajty stačí jednou za tři týdny.

Potrava pro hady

Hady je nutné živit živou kořistí např. myši. Hadi svou kořist nijak nekoušou ani nežvýkají, ale normálně jí polknou. Jedovatí hadi svou kořist nejdříve uštknou a až potom polknou. Mezi běžnou potravu hadů patří drobní savci, ptáci nebo hlodavci

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *