Pitbull – pes náročný na pohyb

Celým jménem Americký pit bull teriér, známý také pod značkou APBT. Řadí se do skupiny teriéru. Zemí původu se uvádí Spojené státy americké. Tento druh není celosvětově uznaný jako plemeno.

Popis

Vzhledově lze tuto rasu přirovnat k Americkému stafordšírskému teriéru (značka AST). Zdají se být velmi podobní, avšak povahově se liší. V minulosti byly tyto rozdíly viditelnější. Pitbull teriéři byli využíváni účelově a dbalo se u nich na povahové rysy. Stafordteriéří byli na rozdíl od nich přizpůsobeni na vzhled. AST je častěji používán na výstavy, proto je také oficiálně mezinárodně standardizované plemeno.

Pitbull má velmi svalnaté tělo. Postava je středně vysoká. Váha u dospělého psa je 14 až 23 kg a u feny přibližně o 2-4 cm méně. Výška je u pohlaví stejná, přibližně 45-56 cm. Zbarvení srsti je různobarevné. Psi této rasy se dožívají přibližně 12 let.

Péče

Než se rozhodnete pro koupi této rasy, měli byste zvážit určité fakta. Prvním z nich je důkladná studie tohoto druhu. Druhý bod je prozkoumání matky a otce vámi vybraného štěněte. Dbejte na prověřený chov a vyvarujte se vrhu bez prokázaného původu.

Pitbull není náchylný na nemoci, avšak jako každé větší plemeno může trpět na torzi žaludku. Dbejte tedy na správně zvolené krmivo. Důležitá je také péče o srst, kterou zajistíte pravidelným kartáčováním. Pitbull teriér je náročný na pohyb. Každý den potřebuje velké množství pohybu.

Při výcviku je nutná disciplína a důslednost. Pravidelné povely, láska a výdrž vám zaručí spokojenost mazlíčka.

Historie

Jak jsem již zmiňovala Americký pit bull teriér pochází ze Spojených států amerických, kde sloužil k bojovým zápasům. Ty jsou dnes nelegální. Kvůli těmto událostem je velkým počtem lidí považován za nejagresivnější a nejnebezpečnější plemeno. V některých zemích je dokonce jeho chov zakázán. Opak je však pravdou. Pří správné péči je tento druh vyrovnaný, citlivý a vhodný do rodiny k dětem.

Touto rasou se zabývá velké množství organizací, jako například ADBA. Jedná se o asociaci psů, která umožňuje (při registraci) odchovávat plemena s průkazem jejich původu.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *