Jak chovat zakrslého králíka

Jak chovat zakrslého králíka

Chov králíčka není sám o sobě nijak složitý, ale je potřeba vědět, co všechno pořídit a jak zvířátko správně krmit, aby neonemocnělo.

Než si králíčka donesete domů, měli byste mu pořídit klec. Ta by měla být tak velká, aby se v ní mohl otočit a natáhnout. Pokud je klec dostatečně velká, můžete přidat i domeček, do kterého se bude moc králíček schovat a odpočinout si tam.

Jako podestýlka můžou sloužit granule pro kočky, které se dávají do záchodků, dále piliny nebo seno. Pozor ale, aby se ze sena moc neprášilo nebo nebylo staré, jinak by váš králíček mohl onemocnět. Například, zánětem, když by se mu prach dostal do očí. Nebo by mohl jednoduše začít kýchat. Klec se musí udržovat čistá. Jednou denně odstraňujte nesnědenou potravu a jednou za týden vyměňte podestýlku.

Králíčkovi také můžete pořídit jesličky na seno, ale někdy bývají i součástí klece. Dále je potřebná napáječka. Ta se většinou připevňuje zboku klece. Je důležité dávat králíčkovi denně čistou vodu a před každým naplněním napáječku vymýt. Stačí teplou vodou. Použít můžete i misku, ale ta není moc praktická, protože ji zvířátko může vylít nebo se do ní může dostat seno a vodu znečistit.

Dále je důležitá miska na jídlo, která by měla být keramická a hlavně těžká, aby ji zvířátko nemohlo převrátit. Je důležité misku jednou týdně vyčistit.

Králíček se stravuje především senem. Seno si můžete koupit, ale zároveň sami usušit. Na vlastní sušené seno pozor. Nesmí být vlhké ani plesnivé, králíček by mohl onemocnět a umřít! Je potřeba, aby bylo suché, ale ne staré. Seno musí mít zvířátko neustále k dispozici. Jako další můžete zkrmovat obilí, které bývá obvykle v krmných směsích. Hotové krmné směsi můžete zakoupit ve zverimexu.

Králíčkům moc chutná ovoce a zelenina a navíc je to pro ně důležité. Z ovoce jsou nejvhodnější hlavně jablka a hrušky, ze zeleniny potom mrkev, mrkvová nať, salát, kedlubny atd. Zvířátko krmte pravidelně, nejlepší je dvakrát denně (ráno a večer). Nezapomeňte, že strava musí být pestrá.

Nezapomeňte s mazlíčkem chodit pravidelně k veterináři. Nejedná se jenom o prohlídky, ale i o očkování, které dokáže předcházet těžkým chorobám, které mohou vést ke smrti. Mezi takové nemoci patří například myxomatóza.

4.3/5 - (31 votes)

5 thoughts on “Jak chovat zakrslého králíka

  1. dobrý den koupil jsemsi zakrslého kralíka první tři dny bylo vše v pořadku ale ted když ho pustím nebo mu chci dat najíst začne útočit nevím zda mu něco není nebo tak ale útočí i mimo klec jako kdyby chtěl kousnout je to mladě tak jestli mu něco nechybí děkuji za radu Zavadil Patrik :)

  2. Dobrý den chtěla bych se zeptat, co mám dělat, když si moc přeji králíka, ale rodiče mi ho nechtěj dovolit. Prý, že bych se o něj nepostarala, ale to není pravda. :( Prosím pomoc

    1. Kolik ti je, Evčo? Bylo by dobré si s rodiči promluvit, zjistit, proč si to myslí.
      Měli by ti dát šanci dokázat, že jsi zodpovědná.

  3. Dobrý den,
    jen chci podotknout, že jestli chcete mít svého Králíčka štíhlého, rozhodně mu obilí nedávejte.
    Obilím se krmí pouze masná plemena aby rychle nabyla na váze.
    Mnoho lidí říká, že tvrdý suchý chléb se hodí k obrušování zubů, ale použijte raději větve např. ovocných stromů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *