Potrava pro osmáky

Potrava pro osmáky

Osmáci jsou velmi náruživí jedlíci, takže nezáleží na tom, kolik krmení dostanou, většinou si ale krmení někam schovávájí do hoblin a pak si ho najdou, když budou mít hlad. Správnou potravou jim také prodlužujete život.

Hlavní potrava

Krmné směsi – neměly by být pro osmáky jedinou hlavní potravou, protože jim pouze tyto směsi nestačí. Směsi obsahují spoustu tuků, které osmákům způsobují obezitu. Míchejte se směsí pro činčily.

Autor obrázku: color line

Zelenina a čerstvé krmení – měla by tvořit tak dvě šestiny jídelníčku. Nejvhodnější zelenina pro osmáky je mrkev! Ale ne studená z chladničky! Mají ale rádi (jen někteří, ale ostatní to taky zbaští) okurku, papriku, rajčata čínské zelí a další běžnou zeleninu.

Jako další potravu by jste jim měli v létě dávat trávu (pozor, aby byla čistá). Nikdy trávu netrhejte do zásoby, druhý den už pro ně dobrá není, když není čerstvě utrhlá. Zkuste jim dát i listí, nejlépe z dubu nebo jiných listnatých stromů, ale netrhejte je u silnice,nebo někde, kde by mohli být listy znečištěné!

Seno – mělo by být zbytkem takže asi tři šestiny obsahu krmné dávky! Seno můžete kdekoliv v pet centrech nebo zverimexech koupit. 20 litrů sena stojí cca 20 kč.

Granule – buď granulky pro činčily nebo seženete i přímo pro osmáky.

Pamlsky – kousek jablka nebo jiného ne moc sladkého ovoce, sušená mrkev (osmáci ji mají radši než čerstvou), křupky ve tvaru koleček s různými příchutěmi, pár slunečnicových semínek, jakýkoliv oříšek, ale nejlépe ve skořápce, burizony, ale ne sladké, kousek tvrdého pečiva

Autor obrázku: Horia Varlan

Větve na ohryz – získávají z nich tříslovinny. Větve by jste měli dávat i s listy a lupeny, pozor na jedovaté stromy a nikdy jehličnaté stromy, nejlepší jsou větve z ovocných stromů, vynikající je i dub

Voda – musí jí mít stále k dispozici. Osmáci by neměli na pítka dosáhnout, aby je nezničily. Nedávejte jim misky s vodou, hned je převrhnou, proto jim pořiďte pítko (do akvárka s přísavkou). Každý den musí mít čistou a čerstvou vodu.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *