Zdraví koťat a trénink – druhá část

Zdraví koťat a trénink – druhá část

Navážeme na první část článku a popíšeme si další potíže, které můžou koťátka potkat.

Blechy

U dospělých koček to není takový problém, jako u malých koťat. Blechy jsou parazité, kteří sají krev, což pro malé kotě může představovat nebezpečí. Jelikož se ještě neumí čistit a škrábat, jsou proti nim téměř bezbranné. Je tedy nutné jich blech zbavit.

Problémy dýchacích cest

Ty jsou poměrně běžné u koťat. Jelikož ještě nemají vyvinutý imunitní systém a infekce dýchacích cest jsou lehce přenosné. Můžou být nakaženy jinými zvířaty nebo se mohou přenášet rukama, dotykem. Většinou tyto infekce nejsou smrtelné. Jsou sice otravné, ale dají se poměrně dobře léčit.

Autor obrázku: BuzzFarmers

Trénink

I když se to nezdá, kočky jsou schopné se naučit základní povely. I když to trvá déle než u psů. Je třeba si pamatovat, že odměna je lepší než trest. Váš vztah může být lehce narušen používáním trestů za nevhodné chování. Měli by jste kotě trénovat krom za krokem a každé jednotlivé poslechnutí odměnit. Používejte často její jméno, když si s ní hrajete nebo ji krmíte, aby se naučila spojovat své jméno s pozitivními zkušenostmi.

Cestování

Pokud se chystáte na dovolenou, je potřeba si promyslet, zda vzít kotě s sebou nebo ho nechat doma a poprosit někoho, aby ho kontroloval. Pokud jedete pryč na delší dobu, bude lepší ho vzít sebou. Pokud to není možné, můžete ho dát domů někomu známému, nebo do hotelu.

Lepší bude, pokud zůstane v prostředí, které zná. Pokud se rozhodnete ho nechat u vás doma, poproste někoho, aby ho tam alespoň 2 krát za den šel zkontrolovat. Dlouhé cestování by pro něj mohlo být velmi stresující. Snažte se, aby kotě bylo zvyklé na cestování již od malička, později to pro něj nebude představovat takovou zátěž.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *