Moskevský strážní pes

Moskevský strážní pes

Moskevský strážní pes byl vyšlechtěn v bývalém Sovětském svazu. Vznikl zkřížením kavkazského ovčáka a bernardýna. V dnešní době není moc rozšířený, je proto velice těžké se s ním setkat. V České republice je asi jen 300 těchto psů. Dodnes dokonce není uznán FCI (Mezinárodní kynologická federace).

Tento pes dorůstá výšky až 78 centimetrů. V dospělosti váží kolem 55 kilogramů. Je to velice mohutný pes, připomíná zavalitého medvěda. Srst má dlouhou, rovnou, hrubou a hustou. Zbarven je nejčastěji bíle s hnědými a černými skvrnami. Hlava je velká, uši sklopené. Ocas je velice dlouhý a hustě osrstěný.

V minulosti byl moskevský strážní pes využíván pro účely ruské armády. Byl určen ke hlídání armádních objektů a skladů s jadernou technikou. Také byl používán k ničení tanků. Psa nechali vyhladovět, připevnili na něj bombu a v bitvě hodili pod tank kus masa. Když pes vběhl pod tank, bomba byla odpálena. Nebyl-li pes dokonale vycvičen a nesložil-li těžké zkoušky, byl nemilosrdně utracen.

I dnes se často využívá pro policejní a armádní účely. Dá se vycvičit k hledání bomb, či drog. Také je to výborný hlídač, proto ho někteří lidé chovají k hlídání stád dobytka.

Moskevský strážní pes je velice aktivní. Rád běhá, a díky své pohybové soustavě je rychlý a vytrvalý běžec. Je velice ostražitý a nedůvěřivý k cizím lidem. Je to skvělý a nekompromisní hlídač a dá se dokonale vycvičit. Dokáže být ale velice agresivní, proto je důležitá správná a důsledná výchova. Také by neměl volně pobíhat, kdykoli se dostane zpod kontroly svého pána, může být nebezpečný. Svému pánovi je ale věrný a chrání ho vždy i za cenu svého života. Také je velice inteligentní, sám dokáže správně vyhodnotit situaci a podle toho jednat. Je přátelský a milý, proto se hodí i k dětem. K ostatním zvířatům je mírumilovný, avšak nejradši je sám středem pozornosti, proto na ně často žárlí.

Chovat tohoto psa v bytu by bylo šílenství. Sice je rád v blízkosti svých pánů, avšak proběhnout se po rozlehlých pozemcích je pro něj to nejlepší.

Péče o moskevského strážního psa je nenáročná, stačí jen jednou týdně pročesat jeho hustou srst. Bohužel extrémně líná. Také je náchylný k dysplazii kyčelních kloubů, proto je třeba jej do jednoho roku nezatěžovat dlouhými procházkami. Dále je třeba dbát na to, aby netrpěl obezitou. To by problémy s klouby jen zhoršilo.

S tímto pejskem nemůžete chodit na psí výstavy a nehodí se ani pro většinu psích sportů. Pokud ale potřebujete dokonalého hlídače a skvělého společníka, je moskevský strážní pes ten pravý kamarád pro vás.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *