Podle čeho si mám vybrat svého mazlíčka?

Vybrat si správné plemeno psa je někdy důležitý a těžký úkol. Páníček by neměl vybírat jen podle toho, že se mu pejsek líbí, ale také podle toho, jaký má charakter. Samozřejmě, že musíte také vybírat podle toho, co můžeme svému mazlíčku nabídnout.

Malý byt a velký pes?

Jedním z aspektů, na který byste měli myslet je velikost psa. Jsou lidi, kteří předem vědí, jak velkého psa chtějí a mají k tomu také prostory. Avšak problémem je, když se rozhodnete pro velkého psa a doma máte byt, do kterého se sotva sami vmístíte. Musíte myslet na to, že i pes potřebuje své místečko, kde si může v klidu odpočinout. Pravdou je, že velký pes potřebuje hodně místa a snad každý pejsek potřebuje ideálně výběh na zahradu anebo aspoň pravidelné procházky.

Mám na psa dost času?

Otázku, kterou byste si měli položit, než si daného pejska pořídíte je, zda máte na psa dostatek času. Musíte si uvědomit, že nestačí, když psovi jen nasypete granule a dáte vodu. Psovi musíte věnovat dostatek čerstvého vzduchu, takže si udělat čas na pravidelné procházky. Ale zároveň musíte myslet na to, že pes potřebuje také sem tam vyčesat srst, ostříhat drápky a podobně. Občas s ním budete muset také zajít k veterináři.

Peníze jsou rozhodující

Pro někoho je při výběru psa důležitá cena, za kterou mazlíčka pořídíte. Někdo si vyberete drahé plemeno s papíry, ale jiní chtějí jen mazlíčka či hlídače, který je nebude moc stát. Musíte si také uvědomit, že pes vám nejde do peněz jen při pořízení, ale také po celou dobu, kdy s vámi bude. Takže jestli chcete ušetřit, tak byste měli dát přednost menšímu pejskovi, protože ten potřebuje méně potravy.

Pořád si nevím rady

Pokud stále přemýšlíte, které plemeno je to nejlepší a nevíte si rady, tak si můžete půjčit či zakoupit nějaké knihy, kde si můžete přečíst, jaký daný pes je a co od vás potřebuje, což vám může pomoci při výběru. A pokud vám nepomohou nějaké publikace, tak můžete vyzkoušet poradit se s nějakým odborníkem. Někteří si jdou promluvit s lidmi z útulku, kteří plemena psů aspoň trochu znají.

 

Výběr plemena je velice důležitý, protože tento mazlíček bude s vámi trávit asi deset nebo patnáct let, takže byste měli mít opravdu ideální plemeno.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *