Jak připravit psa a kočku na zimu

Dlouhé teplé dny pomalu vystřídala zima, tma a sychravo. Kabáty a čepice se stávají běžnými součástmi šatníků. A na studené podzimní dny musíme připravit i své čtyřnohé kamarády. Proto vám přinášíme pár tipů, jak chlupáče připravit na zimu, aby si toto období užili spolu s vámi.

Péče o tlapky je v zimě nezbytnost 

Většina pejsků v zimě ráda pobíhá na sněhu či po zmrzlých chodnících. Což ovšem dává zabrat jejich tlapkám, kterým nasolené chodníky vůbec neprospívají. Na trhu existují speciální vazelíny a přípravky, kterými můžete tlapky chránit před zimou, a hlavně posypovou solí. Packy vždy namažte před plánovaným pobytem venku, po procházce smyjte z tlapek sůl a pak je pejskovi osušte hadříkem.

Teplo je základ 

S příchodem studených dnů je třeba obléci kabát, bundu či jiný teplý svršek, který nás zahřeje. Ale co naši čtyřnozí kamarádi? Ani těm zima mnohdy neprospívá.

„Ani našim čtyřnohým kamarádům se bohužel obtíže spojené s prochladnutím nevyhýbají. Od podzimu do jara jim navíc hrozí virózy. Proto stejně jako u lidí platí, že základní prevencí proti onemocnění je udržet pejska v teple a suchu, upozorňuje Zuzana Sequensová, produktová specialistka e-shopu SpokojenyPes.cz. Nabídka nejrůznějších botiček, kabátů i svetrů na míru různým psím plemenům každoročně rapidně roste. Opravdu ale váš pes potřebuje nějaký ten svršek na zahřátí? Plemena, která nejsou od přírody „vybavena“ hustou a hřejivou srstí, v chladných dnech nějakou vrstvu navíc v podobě kabátku uvítají. Psi i kočky žijící celoročně mimo domácnost mají tu výhodu, že nasrsťují podle venkovních teplot a jejich tělo tak zvládá termoregulaci dobře samo, pokud není zvíře zrovna nemocné. Nemusíme se proto strachovat, že by zvíře prochladlo.

Krmení v zimě 

Pokud váš pes žije většinu času na zahradě, je třeba zajistit boudu tak, aby v ní bylo teplo. „Na vystlání psí boudy je nejlepší dřevitá vlna! Pelíšky, koberce, deky apod. v sobě zadržují spoustu vlhkosti. Stejně tak i sláma, která se dávala dříve. Dnes už se ví, že to není úplně ideální,“ vysvětluje Zuzana Sequensová, produktová specialistka e-shopu SpokojenyPes.cz. U psů chovaných venku je spotřeba energie na udržení termoregulace mnohem větší. Proto dopřejte psovi kvalitní krmivo poskytující větší množství energie, tak aby vykompenzovalo zvýšené nároky organizmu a pomohlo mu k udržení stálé tělesné teploty.

Velmi důležité je také kontrolovat, zda má pes stálý přístup k čerstvé pitné vodě, hlavně když venku mrzne. Doporučuje se nechávat vodu venku v nerezové misce, která se při případném zamrznutí nerozbije. V zimě se také doporučuje namáčet granule do vody a vařenou stravu podávat zalitou vodou nebo vývarem, a tím pejskovi zajistit větší pitný režim. Krmnou dávku je dobré rozdělit a podávat psovi teplou stravu 2× denně, aby se snáze zahřál.

Pejsci v bytě to mají v zimě přesně naopak. Jsou zvyklí na komfort vyhřátého domova a v zimě vydávají méně energie než za příznivějšího počasí, proto je vhodné předcházet překrmování.

Všichni pejsci jistě v zimě ocení krmivo s obsahem kvalitních bílkovin, tuků a vitamínů pro posílení imunity.

A jak to má v zimě kočka? 

Pokud vaše kočka žije v bytě a ven nechodí, tak si zřejmě ani nevšimne, že je venku zimní období. Klasická domácí kočka, která je zvyklá běhat pravidelně venku, se na procházku vydá i v mrazu. Většině z nich přes zimu zhoustl kožich natolik, že je při běžném pohybu před chladem ochrání. Zejména kočky žijící venku mají větší nároky na kvalitní bílkoviny a energii obsaženu v krmivu.

Kočky si rády v zimě zalezou kamkoliv do tepla, a pokud jim to neumožníme my, můžeme očekávat, že budou lézt do kůlen, garáží apod. Je proto dobré pořídit dvířka pro kočky a usnadnit jim přístup do vyhřívané garáže či sklepa. Tam pak je vhodné umístit i jejich krmení, které nezamrzne, a teplý pelíšek, kde vaše čtyřnohá kamarádka ráda spočine.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *