Jak se starat o morčata

Jak se starat o morčata

Rozhodli jste se, že pro vás je ideální zvířátko zrovna morče? Pokud bydlíte v panelovém domě nebo chcete kamaráda, který bude tichý a nenáročný, vybrali jste si dobře. Morčata jsou ideální také do rodin s malými dětmi. Jsou to klidná, společenská zvířátka a určitě vám udělají spoustu radostí.

Jak se tedy postarat o vaše morče co nejlépe?

autor obrázku uberzombie

Morče žije v průměru 5-6 let. Velikostí je větší než křeček, ale menší než králík. Jejich srst může být krátká i dlouhá až na zem, drsná i jemná jako chmýří. Záleží jen na vás, jaký druh si vyberete. Morčata jsou skvělými společníky. Tito hlodavci málo kdy koušou a jsou známí tím, že pískají radostí, když jejich oblíbený člověk vstoupí do místnosti. Morčata jsou skvělými mazlíčky pro starší děti, které zvládají zacházení s nimi.

Bydlení

Morčata jsou společenská zvířata, která jsou raději v malých skupinkách. Pokud budete mít dvě a více stejných pohlaví dohromady, budou skvělými přáteli. Pokud si pořídíte pár, čekejte brzy přírůstek do rodiny.

Snažte se pořídit morčeti co největší klec. Měla by mít alespoň 80 centimetrů na délku a na šířku. Je potřeba, aby klec měla pevné dno. Může být plastová s železnými mřížemi. Nikdy nepoužívejte skleněné akvárium, není tam dostatečný přísun vzduchu. Dejte si záležet na umístění jejich příbytku. Neměl by být na přímém slunečním světle nebo topení, kde by bylo moc horko, ale ani v průvanu. Morče by se nemělo nachladit. Místnost by měla mít kolem 18 až 23 stupňů.

Dno klece vystelte pilinami, slámou nebo senem. Je jedno čím, pamatujte ale, že to budete muset často měnit. Morčata dokážou dělat pěkný nepořádek.  Ráda se schovávají, když si hrají, proto jim dejte do klece nějaké rourky nebo plechovky od kávy. Dejte pozor, aby neměly ostrý okraj. Na spaní jim zajistěte místo, kde se mohou schovat. Například položená půlka květináče. Dále nějaké kameny a dřeva na šplhání.

Strava

Nejjednodušší je zakoupit mix určený přímo pro morčata ve vašem obchodě pro chovatele. Morčata jsou býložravá, proto jim bude chutnat ovoce i zelenina, obiloviny, oříšky i semínka. Morčata by se měla krmit dvakrát denně v menších dávkách. Ujistěte se, že jim vždy odděláte jídlo, které by se mohlo zkazit. Stejně jako člověk si morčata nedokážou vytvořit vitamín C, proto ho musí přijímat z potravy. Můžete jim dát třeba půl pomeranče nebo kousek zeleniny, která obsahuje vitamín C. Čistá voda by měla být dostupná po celý den.

Čištění

Podestýlku jim vyměňujte alespoň jednou týdně, ale nečistoty odstraňujte denně. Klec vždy umyjte horkou vodou. Ujistěte se, že klec je suchá, než do ní dáte čistou podestýlku. Morčata si potřebují brousit zoubky stejně jako ostatní hlodavci, proto jim do klece vždy vkládejte větvičku ze stromů.  Ujistěte se, že není chemicky ošetřena. Je potřeba, aby si na vás morče zvyklo co nejdříve, potom bude jednodušší s ním manipulovat. Morče lze také kartáčovat, ale není to nutné. Morčata si srst čistí sami od sebe.

Autor obrázku: Michael James

Cvičení

Nechte morče alespoň jednou denně běhat po pokoji. Ujistěte se, že jste zabezpečili pokoj proti úniku a že se nemůže nikde zranit. Tyto hlodavci musí být pod neustálým dohledem, pokud jsou puštěni, mají tendence kousat cokoli, k čemu se přiblíží. Proto nejdříve odstraňte veškeré elektrické kabely a jiná zařízení.

Zdraví

Pokud máte pocit, že je morče nemocné, okamžitě vyhledejte veterináře. Obvyklé znaky, že něco není v pořádku, jsou: letargie, nechutenství, průjem, kašel, kýchání. Morčata jsou také náchylná na parazity, jako jsou vši.

4.6/5 - (17 votes)

6 thoughts on “Jak se starat o morčata

  1. No pokud se bude někdo držet těchto rad, tak mu morče moc dlouho nevydrží. Morče potřebuje hlavně seno (v sezóně trávu), žádné směsky a zrní!

    1. není pravda,kamarádka dělala vše podle takového návodu a vydrželo jí víc jak 5 let,pak se bohužel potkalo s velkým psem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *