Jak chovat andulku – druhá část

Jak chovat andulku – druhá část

 

V kleci nesmí chybět misky – jedna na vodu a druhá na krmení. Andulce stačí koupená směs pro ptáky ze zverimexu, prodávají se i nejrůznější ptačí tyčinky, které se zavěsí do klece a ptáček je ozobává. Andulka má také moc ráda ovoce a zeleninu.

Dávejte ale pozor, aby bylo ovoce čerstvé a ne shnilé a aby nebylo podávané přímo z lednice – bylo by moc studené. Voda se musí každý den měnit. V kleci také nesmí chybět kámen na obrušování zobáku, jinak řečeno sépií kost. Tento kámen také zpevňuje kosti a zlepšuje kvalitu peří. Dá se pořídit ve zverimexu.

Klec by měla být umístěná někde, kde bude mít klid, ale zároveň hodně pozornosti. Například obývací pokoj. Obecně se moc nedoporučuje kuchyň, protože při vaření vznikají různé výpary a ty nemusejí být příjemné. Když už ale máte andulku v kuchyni a pouštíte ji, pozor na jídlo. Andulka je zvědavá a je dost možné, že se vám okoupe v salátu, který jste připravili k obědu.

Klec by se měla čistit každý den, alespoň nahrubo. Odstraňte nečistoty, slupky od zrní a vyměňte vodu. Jednou týdně vyhoďte zbytky zrní a dejte nové. Misky vyčistěte, stačí teplou vodou a osušte, hlavně aby zrní nebylo mokré. Jednou měsíčně umyjte celou klec teplou vodou. Pořádně ji vydrhněte, aby byla hezky čistá. Staré větve vyhoďte a vyměňte za čerstvé. Očistěte i hračky a zrcátko.

3.5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *