Jak chovat andulku – první část

Jak chovat andulku – první část

 

Andulka vlnkovaná je jedním z nejméně náročných ptáků a proto se doporučuje začínajícím chovatelům. Péče o andulku není nijak těžká a navíc vám ještě dokáže přinést radost.

Andulky mají mnoho barevných kombinací, u nás je nejčastější andulka zelená nebo modrá. Jsou to velice milá a společenská zvířátka, která se ráda učí. Jsou aktivní a mají rády, když na ně mluvíte, prozpěvujete si, či jen vískáte nějakou melodii. Andulky nemluví tak, jako jiní ptáci, ale můžete je naučit nějakou melodii. Když ji budete opakovat dosti často, ptáček si ji zapamatuje a bude se ji snažit napodobit.

Pro andulku potřebujete v první řadě klec. Měla by být dostatečně velká, aby se v ní mohla andulka proletět, ale pokud nemáte tolik místa na umístění takto veliké klece, stačí nějaká menší. Měli byste ale ptáčkovi nechat otevřená dvířka, aby se mohla proletět po bytě, nebo aspoň po místnosti. Chvíli bude létat a potom se zase spokojeně vrátí do klece. Z výkalů, které by mohla nechat po bytě, nemějte strach. Andulka je čistotná. Dokonce i čistění svého peří se věnuje několikrát denně.

Mříže v kleci by měly být umístěny vodorovně, ptáci rádi šplhají. Stejně tak nezapomeňte na bidýlko a nějakou větev, po které může hopsat nebo si na ni jenom sednout. Šířka by měla být taková, aby pták bidlo neobjal drápy a mohl se pohodlně uchytit. Chybět by neměly ani hračky, jako jsou žebříky, houpačky nebo zrcátko.

 

3/5 - (4 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *