Terárium pro chameleona

Terárium pro chameleona

Chameleon může být v podstatě kdekoli – v teráriu, drátěné voliéře nebo jen tak volně po bytě na nějaké květině, ale nejlepší variantou samozřejmě je terárium, kde mu můžeme udělat nejlepší podmínky pro úspěšný chov.

Velikost terária

Nejideálnější rozměry terária pro jednoho chameleona jsou 50x60x60 cm a hlavně u chameleonů musíme myslet na to, že čím vyšší terárium, tím lepší, abychom mu mohli vytvořit co nejvíce přirozené prostředí.

Autor obrázku: Lida

Teplota a osvětlení terária

Tato zvířata jsou zvyklá vyhřívat se na horních větvích, proto umístíme zdroj tepla co nejvíce ke stropu. Terárium musíme rozdělit na 3 teplotní části – vyhřívací místo (35 – 45 °C), prostřední část (25 – 30 °C) a dno (20 – 25 °C). V noci vypneme tepelné i světelné zdroje, abychom zajistili přirozený noční pokles teplot.

Větrání

Velmi důležitá je cirkulace vzduchu jako u každého plaza, zajistíme ji buď horním, spodním nebo bočním větráním, v mnoha případech je dobré i dva zkombinovat.

Vlhkost

Minimálně 1x denně musíme terárium důkladně porosit, vzdušnou vlhkost pomohou udržovat živé rostliny. Vlhkost v teráriu by měla být 60 – 75%.

Vnitřní prostor

Co se týká vybavení terária tak zadní a boční stěny je dobré polepit pískem nebo umělými kameny, nebo nějakou tapetou. Nedílnou součástí terária by měl být dostatek silných větví, po kterých může chameleon šplhat. Měli bychom je rozdělit do pater, aby měli rozdílnou teplotu a chameleon si sám vybral, která mu zrovna vyhovuje. Další velmi důležitá věc je mít tam alespoň jednu živou rostlinu, z jejichž listů může chameleon pít stékající kapičky vody. Používáme nejedovaté druhy třeba břečťan, bromelin.

Krmení

Chameleona bychom měli krmit obden, tedy dospělého chameleona, březí samice potom denně. Není na škodu nechat jim i jeden den půst. Stejně tak u samců, tam to může být i déle.

Velmi důležitý je příjem vody, třeba orosením podávané potravy.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *