Chameleon Jemenský

Chameleon Jemenský

Je to velmi krásné a obdivuhodné zvíře. Je velmi specifický a svým způsobem nápadný, ikdyž se umí velmi dobře maskovat.

Charakteristika

Chameleon se řádí mezi plazy, samci mají vystouplý hřeben jak na zádech, tak i na hlavě. Jejich kůže je přeměněná na šupiny a přední prsty mají srostlé na dva a zadní na tři. Oči mají vystouplé a mohou se pohybovat všemi směry a co je na tom nejzvláštnější – nezávisle na sobě.

Autor obrázku: United Diversity

Už od přírody a od miminka mohou přeměňovat barvy podle toho, v jakém prostředí se zrovna nacházejí. Ikdyž se říká, že chameleon to dělá jen pokud mu hrozí nebezpečí a protože je to tvor, který se proti svým nepřátelům nemá jak bránit, toto je jeho jediná obrana, učinit se nehybným a neviditelným. Další zvláštností je jeho dlouhý vymrštitelný jazyk, kterým loví potravu. I přes to, že chameleon není nijak zvlášť hbité zvíře, jazyk má opravdu rychlý.

V přírodě se vyskytují hlavně na stromech a větvích, kde je jim nejlépe. A opět musíme myslet na jedno pravidlo, pokud si budeme chtít chameleona pořídit nikdy nesmí být v jednom teráriu dva samci. V neposlední řadě je to jeden z mnoha exotických zvířat, ke kterému nepotřebujeme žádné registrační listy.

Hmotnost, velikost

Samci dosahují velikosti cca 65 cm, samice dosahují velikosti cca 45 cm. Samec váží 200 – 300 g, dožívá se cca 6 let. Samice váží 50 – 100 g a dožívá se 2 – 3 let, záleží na počtu snůšek.

Potrava

Jako většina plazů je i chameleon všežravý, sní vše od hmyzu po malá myšata, ale samozřejmě nepohrdne ani ovocem nebo zeleninou.

Sameček nebo samička?

Myslím si, že zrovna u chameleonů je to úplně jedno, samozřejmě vždy platí pravidlo, že pokud budete chtít jednoho jedince, bude mu smutno, pokud se mu nebudete dostatečně věnovat.

Takže jako v ostatních případech, pokud si budete chtít pořídit chameleona, mysleme na to, že jestli mu nebudeme moct věnovat hodně času, je lepší si jich pořídit více.

Znova opakuji pravidlo, může jich být v teráriu více, ale vždy tam musí být jen jeden samec!

Rate this post

2 thoughts on “Chameleon Jemenský

  1. „“Myslím si, že zrovna u chameleonů je to úplně jedno, samozřejmě vždy platí pravidlo, že pokud budete chtít jednoho jedince, bude mu smutno, pokud se mu nebudete dostatečně věnovat.

    Takže jako v ostatních případech, pokud si budete chtít pořídit chameleona, mysleme na to, že jestli mu nebudeme moct věnovat hodně času, je lepší si jich pořídit více.““

    CO JE TO ZA DILETANTSKÝ ČLÁNEK! NAPROSTÝ OPAK JE PRAVDOU! NEMYSLÍTE, ŽE JE TRESTUHODNÉ NĚKOMU RADIT NĚCO CO NEVYHNUTELNĚ VEDE K TÝRÁNÍ A NÁSLEDNÉ SMRTI ZVÍŘETE?

  2. chameleoni se až na naprosté výjimky chovají po jednom a dávají spolu jen na páření. článek je o chameleonovi jemenském.

    Takže :
    1. není jedno jestli máte chameleony pohromadě nebo zvlášť, pokud je ovšem nechcete utýrat k smrti
    2. samotný chameleon nebude trpět smutkem, naopak chameleon se spolubydlícím (nebo i se zvířetem které uvidí v sousedním terárku) bude trpět stresem z něj. temto stres mu významně zhuntuje zdraví
    3. pokud se mu „budeme věnovat“, opět mu to radost neudělá. speciálně chameleon je pouze pro lidi kteří jsou schopni odolat touze zvíře pořád očumovat a osahávat případně vytahovat z terárka. pokud chameleon vyběhne k chovateli, je to proto, že očekává žrádlo, ne „pomazlení“. pokud se snaží uniknout z terária, není řešením nechat ho volně v bytě, ale upravit podmínky v terárku, většinou je na vině moc vlhký vzduch nebo příliš silná žárovka
    4. chcete-li více chameleonů jemenských, musíte mít pro každého terárko zvlášť a dávat je spolu jen na páření
    5. zeleninu jako doplněk stravy přijímají, ovoce je naproti tomu zcela nevhodné. stravu je nutné doplˇ%novat vápníkem (nad rámec vápníku obsaženého v komerčně dostupných vitamínových směsí s vápníkem) – mleté vaječné skořápky nebo odsolená sépiová kost
    6. jsou vaše ostatní články stejně““kvalitní““ jako tahle chameleoní série?
    7. týrání zvířat je trastný čin. nevím zda poskytovat návod k němu je taky trestné, ale rozhodně je to nemorální

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *