Krmivo pro kočky

Krmivo pro kočky

Už na obrázcích od Josefa Lady, můžeme vidět kočku, která s chutí mlsá mléko nebo smetánku z misky u pece. Jak je to tedy s mlékem jako krmivem pro kočky?

Mléko raději ne

Vzhledem k tomu, že v kravském mléce je vysoce zastoupena laktóza, kterou střeva kočky nedokážou zpracovat, je vhodnější zažívací trakt kočky mlékem nezatěžovat nebo pouze minimálně.

Ale najdou se i kočky, v jejichž jídelníčku se mléko vyskytuje poměrně často a jejich trávení je zcela v pořádku. Těmto výjimkám bylo pravděpodobně mléko podáváno již od kotěte, a tudíž je jejich zažívání přizpůsobeno vstřebávání mléka. Pokud se rozhodnete své kočce mléko nedávat, nemusíte se bát, že bude ochuzena o významné živiny a vitamíny.

Pestrou stavu kočky potřebují

Autor obrázku: Bart Everson

Pokud však nedůvěřujete kvalitě granulovaných a konzervovaných výrobků, můžete kočku krmit samy. Masem, zeleninou, vejci nebo si můžete vybrat z široké nabídky konzervovaného a granulovaného krmiva pro kočičího mazlíčka. Výhody a nevýhody krmení si časem zhodnotíte sami.

Chovatelé, kteří naplňují misku své kočky různými konzervami, masovými kapsičkami, odůvodňují svou volbu velkým obsahem vody v těchto výrobcích. Na druhé straně u granulí, má chovatel jistotu, že se nezkazí. I v suchém stavu jsou v nich obsaženy potřebné živiny pro kočku.

Vhodnou volbou je dle mého kombinace obou krmiv. Kočka má v misce granule a v určitý čas dostává konzervu, kus masa na přilepšenou. Kočka, kterou začneme zvykat na více forem stravy, by neměla být mlsná a tudíž třeba při potížích ve stáří /př. absence zubů/ nebude zvyklá pouze na granule, ale ocení právě chuť masových konzerv.

Důležitá miska s vodou

Důležité je také neopomíjet pitný režim koček. Ačkoliv se zdá, že miska s vodou je netknutá, je důležité, aby k ní kočka měla neustálý přístup. Pokud zrovna kočka věnuje podezřele malý nebo žádný zájem pití, může to být jednak tím, že dostává konzervy, kde je voda zastoupena nebo si právě ulovila živou kořist, ze které krom lahodného masa měla i dostatek tekutin.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *