Očkovat anebo neočkovat?

Očkovat anebo neočkovat?

Ono odpovědět na takovouhle otázku rozhodně v podstatě nejde. Očkování má svoje kladné, ale i záporné stránky. Teď záleží především na tom, zda vaše zvířátko chodí ven a stýká se s ostatními venku žijícími zvířaty. Pakliže na vše odpovíte ano, určitě by se domácí malíček měl nechat naočkovat.

Autor obrázku: 807th Medical Command (Deployment Support)

Nicméně, vím z vlastní zkušenosti, že neočkované zvíře je mnohem zdravější a odolnější než očkované. Může však záležet na mnoha faktorech. Zda bylo v nejranějším věku silné, jak rychle se oproti ostatním sourozencům (pokud pochází z většího vrhu) dostávalo k misce s krmením, jakou mělo velikost při narození.

Okolností je spousty, a proto si nedovolím na rovinu prohlásit, že zvíře by se nemělo očkovat. Záleží na rozhodnutí majitele. Může do toho zapadat i finanční situace, ale to si dovolím tvrdit, je až na posledním místě. Pokud si člověk pořídí čtyřnohého společníka, musí počítat s určitou finanční odpovědností.

Očkování zvíře především chrání, a proto by se mělo brát jako samozřejmost. Přesto se najdou lidé, kteří o jeho účinnosti pochybují a domnívají se, že by se nemělo používat. S tím vyvstává další otázka, kam se obrátit pro radu? Nejlépe na veterináře, kam se svým zvířátkem chodíte, ten jej už zná a ví, jak mu pomoci, proto bude nejlépe vědět, co použít.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *