Ten co vypadá, jako náš Punťa odvedle. Bretaňský ohař dlouhosrstý.

Na vzrůstem nejmenšího z ohařů, jsem narazila shodou několika náhod. Potřebovala jsem na jinak hlučném výstavišti v Lysé nad Labem, slyšet přes telefon svého kolegu a odskočila si do méně rušného druhého patra. Tam mě čekala láska na první pohled. U malého nevýrazného stánku odpočíval bretaňský ohař a na stole ležely tři fotografie štěňat stejného plemene. Té prostřední, na které se štěně tvářilo stylem mouchy, snězte si mě, jsem si všimla hned. Z toho malého černobílého štěňátka s přitroublým výrazem se nakonec stal inteligentní parťák na celý život. Náš první bretoňák se jmenoval Cyclon Black Barbarian.

KatarinaB / Pixabay

Já jsem bretaňský ohař. Tento původem malý Francouz z Bretaně patří pravděpodobně mezi nejpůvodnější dlouhosrsté ohaře na světě. Jeho inteligence a přítulnost ke svému pánovi je obdivuhodná. Mají velmi citlivé vnímání a jsou to psi jedné rodiny. Pozdější změna majitele u nich většinou vede k depresím a různým psychickým poruchám. Je to ideální rodinný pes pro velmi aktivní rodinu se zahradou. Bretaňský ohař je nejen velmi náročný na pohyb, ale nesmíme zapomenout, že je to lovecký pes!

Pracovitost tohoto plemene je známá po celém kontinentu. Bretaňský ohař nikdy neodmítne jít po náročném dni v lese znovu do práce. Ba naopak, svým upřeným až hypnotizujícím pohledem láká svého pána, aby vstal z postele a mohl znova vyrazit pracovat. Večer si po celém dni lehne podél krbu a spokojeně odpočívá. Vhodný je i pro aktivní lidi a sportovce. Žádná procházka, běh, jízda vedle kola není pro něho dost dlouhá. Miluje mazlení a celkovou péči o sebe samu. Ale pozor! Bretaňští ohaři jsou typičtí Francouzi a rádi se urážejí. Jsou to většinou velice komické situace, kdy si bretoňák sedne doprostřed místnosti zády k vám a dvě hodiny trucuje.

Špatně snáší tvrdý výcvik a nálady svého pána. Z druhé strany svojí bolest, často i imaginární, umí nejlépe před publikem šikovně předvést. Kolikrát se mi stalo, že při procházce můj bretoňák sebou fláknul o zem a před zraky shovívavých babiček začal řvát a hysterčit. Ty mě osočili z týrání a umazlili by ho k smrti, kdybych svého polomrtvého psa neodtáhla stranou. Jakmile publikum odešlo, pes se zvednul, hodil na mě žoviální a trochu provinilý výraz a šlo se dál. Není tajemstvím, že tito ohaři vystupují v cirkusech a všichni naši bretoňáci umí základní triky. Což se dostáváme ke skutečnosti, že v naší rodině máme rovnou tři.

Nejprve mě celé roky mé školní docházky na lesnické škole doprovázel Cyclon, o dva roky později k němu přibil Cyclonův polobratr Eldorádo, aby nebylo naší mamce smutno, a po maturitě jsem si se svým spolužákem a partnerem pořídili Anitu ze Stříbrného ráje. Nejaktivnější a podle mého uvážení neoblíbenější zůstává Cyclon. Parťák, který se mnou jezdil 2x týdně vlakem do 100 km vzdálené Lysé nad Labem, byl maskotem naší třídy a doprovázel nás na praxe. V roce 2012 jsme úspěšně složili canisterapeutické zkoušky a několik let jsme byli aktivní dobrovolníci chodící do ústavů za dětmi. Anita je v porovnání z trochu jiného těsta. Je mnohem klidnější a věrnější partnerovi. Typická ženská, která skvěle pracuje v lese a nikdy nepohrdne spát po boku pána, což by Cyclon nikdy neudělal. Sice se rád pomazlí, ale postel není nic pro něho a rád si leží na seně ve své boudě. Totéž se dá říct i o jeho bratrovi Eldorádovi, který není lovecky veden, ale jelikož má pro sebe velkou zahradu a dlouhé procházky nestrádá.

Výhodou těchto psů je skladnost, protože vám bretaňský ohař opravdu nezabere celý kufr průměrné velikosti, péče o srst není náročná a ještě si s ním užijete legraci. Zvýšenou pozornost věnujte uším, které má svěšené dolů. A hlavně pohybu. Potřebují běhat, skotačit a pořád to jsou lovci, kteří vám pěkně zatopí, pokud je uvážete u boudy a věnujete jim pouze 15 minut denně při večerním krmení. To, se v něm nahromadí velké množství nevyužité energie a žádný plot pro něho nebude dostatečně vysoký. Což vím z vlastní zkušenosti, nebude mu dělat problém vyšplhat a přelézt 2 metry vysoký zátaras.

Bretoňáci se rodí ve čtyřech barevných provedeních. Černo bílý s kropením a bez, oranžovo bílý s kropením a bez, trikolórní a vzácněji hnědobílý s kropením a bez. Další varianta je ještě bezocasí a s ocasem. Kohoutková výška u psa je cca 48 cm a u feny cca 47 cm.

 

Bretaňský ohař je skvělý společník, komik a vnímavý tvor na emoce zároveň. Pracant a dříč. Skladný, nenáročný na péči a hlavně s neustálou bezstarostnou náladou.

Věnujte mu lásku a péči a on vám jí tisíckrát vrátí.

4.9/5 - (11 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *