Agama vousatá

Agama vousatá

Agama je velmi krásný tvor a i přesto, že ji chová mnoho lidí a říká se, že její chov není náročný. Pokud jste úplný laik, měli byste vědět alespoň základní informace, abyste o agamu nepřišli.

Agama je zvíře velmi pozoruhodné. Hodí se pro alergiky, jako většina terarijních zvířat, dají se také krásně ochočit a hlavně jsou velmi pozoruhodné. Ne nadarmo se jim říká malý drak, protože tak opravdu vypadají a svým způsobem se i tak chovají.

Autor obrázku: Mohamed Malik

Jedna z dalších mnoha plusů u tohoto zvířete je velmi snadná množitelnost, více než u jiných terarijních zvířat, proto je mezi chovateli oblíbená.

Tento druh pochází z Austrálie a velmi snadno si zvykne na člověka a po nějakém čase sama kontakt také vyhledává. Agamu mohou chovat i děti, je přítulná a rozhodně není nebezpečná. Také je velmi nenáročná na chov, takže pokud budeme znát aspoň základní pravidla, měli bychom to bez problému zvládnout.

Výběr pohlaví

Pokud si budeme chtít agamu pořizovat, určitě se musíme rozhodnout jestli jednu nebo pár, jelikož se opravdu rychle a snadno rozmnožují, tak je rozhodování na místě.

První věc je, že v teráriu bychom měli chovat pouze jednoho pohlavně zralého samce, ne více. Mohlo by dojít k potyčkám dokud by jeden ze samců nezemřel.

Jak poznat pohlaví agam

Není to moc jednoduché, ale pokud budete kupovat agamu u zkušeného chovatele, ten by to měl bez problému poznat a říct vám, jestli to je samec nebo samice.

Pokud bychom si to zjišťovali my sami, tak se to bezpečně pozná podle velikosti kloaky – u samců je širší a u samic je užší.

4.9/5 - (110 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *