Chov sklípkanů

Chov sklípkanů

By: davidricardoabrenica

Chcete doma chovat sklípkana? Jestli ano, musíte se dozvědět alespoň základní informace o chovu tohoto pavouka.  Lidově se sklípkanovi říká tarantule. Těchto sklípkanů existuje více druhů. V následujícím článku se dozvíte více o chovu těchto osminohých zvířat.

Příprava terária

Důležité je vědět, že tito pavouci potřebují větrání, aby se nezačala tvořit plíseň. Plíseň by se mohla přenést i na pavouka, který by potom mohl uhynout. Samozřejmě by mu v teráriu neměla chybět ani miska s vodou a úkryt. Můžete jim vyzdobit terárium buď umělými, nebo živými rostlinami. V teráriu by se měla udržovat teplota kolem 20-28 stupňů – k tomu poslouží topný kámen nebo žárovka. Sklípkany dělíme na norné, pozemní a stromové – podle toho bychom jim měli také připravit velikost terária.

Podzemní sklípkani potřebují akvárium, které nebude moc vysoké – z důvodu pádu. Doporučuje se terárium o rozměrech 40 x 40 x 30 cm. Pro stromové 20 x 30 x 40 cm. Terárium pro norné by mělo být vysoké a s velkou vrstvou substrátu.

Potrava

Sklípkani jsou rození predátoři. Svou kořist nikdy nekoušou. Kvůli plísni nesmíme nikdy nechat pavoukovi v teráriu zbytek potravy. Mláďata můžeme krmit mikrocvrčky nebo malými kousky švábů, cvrčků či červů. Mláďata krmíme zhruba třikrát týdně. Dospělým pavoukům dáváme cvrčky, mouční červy, anebo larvy brouků.

V době kdy se sklípkan svléká, mu nepodáváme žádnou potravu. Dospělé jedince krmíme asi jednou za týden. Sklípkani vydrží bez potravy opravdu dlouhou dobu.

Svlékání 

Jelikož mají sklípkani vnější kostru, která brání v růstu, tak se musí občas svlékat. Pokud po dlouhou dobu – klidně až několik týdnů, odmítá potravu, může to znamenat, že se bude svlékat. Když si myslíte, že se bude svlékat, tak mu nesmíte dávat žádnou živou potravu, protože by ho mohl například nějaký cvrček pokousat. Nejdříve se pavouk otočí na záda. Ze staré kutikuli se nejdříve oddělí karapax, potom mu praskne kůže na zadečku. Pak se začne postupně svlékat. Ve chvíli, kdy je pavouk svlečený, je také velmi zranitelný. Po svlečení začne postupně tmavnout. To trvá většinou až několik dní.

Doufám, že Vám tento článek dopomohl k přípravě na chov tohoto neobvyklého živočicha, a tak mi nezbývá nic víc, než Vám popřát mnoho štěstí!

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *