Kakadu růžový

By: Richard Fisher

Papoušek Kakadu růžový je milý, společenský a vhodný domácí mazlíček, ale jen pro zkušené chovatele. Stejně jako ostatní druhy kakadu má na hlavě chocholku. Více informací o tomto nádherném papouškovi zjistíte v následujícím článku.

By: Richard Fisher

Popis

Jeho znakem je viditelná, světle růžová chocholka na hlavě. Na svrchu má šedou barvu. Jak už jeho název napovídá, obličej a břicho má tmavě růžový. Jeho zobák je světlý. Pohlaví se u těchto papoušků dá rozpoznat díky duhovce na očích. Samice má světle-hnědou až červenou duhovku a samec ji má tmavě-hnědou až černou. Měří kolem 35cm a váží kolem 400g. V zajetí se mohou dožívat i více než čtyřiceti let.

Klec

Tento papoušek vyžaduje velkou venkovní voliéru o rozměrech 400 x 150 x 200cm. Jestliže je chcete chovat v kleci, měla by mít minimální rozměry 100 x 120 x 100cm. Přežijí i v teplotě až -10°C. Jeho voliéra nesmí být ze dřeva, protože dřevěné klece hned zničí. Jestliže je chováte v celoročních voliérách, musí mít v zimě chráněný prostor.

Kakadu růžový jako domácí mazlíček

Tito papoušci si ke svému majiteli vytváří velmi silný vztah. Jsou to živí a hraví papoušci. Vyžadují dostatek času, pozornosti a péče. Občas bývají i hluční a to nejčastěji ráno a večer. Ručně dokrmená mláďata jsou velmi přítulná a ráda se mazlí. Snadno se naučí opakovat i nějaká slova. Tito papoušci milují vodu a déšť.

Potrava

Kakadu Růžoví často trpí obezitou. Základem jeho potravy je obvykle směs pro papoušky, která obsahuje různá semena a kukuřici. Nezapomeňte ani na různé druhy ovoce. Ovoce by mělo tvořit až 40% denní dávky. Můžete jim dávat i zeleninu, zelené krmení, ořechy nebo piškoty. V kleci nebo voliéře by neměly chybět ani klacíky k oštipování. K dispozici by měli mít i minerální kámen nebo písek. Můžete jim dávat i různé vitamínové preparáty.

Kakadu růžový ve volné přírodě

Vyskytuje se téměř ve všech Australských státech. Jediné místo v Austrálii, kde se nevyskytuje je poloostrov Cape York. Hnízdí v korunách stromů. V dutinách stromů kladou asi 2-5 bílých vajec a sedí na nich zhruba 25 dnů. Mláďata odchází z hnízda po 49 dnech. Se svým partnerem si vytváří silné pouto. Pro potravu létá na pole, ve kterých vytváří různé škody.

Odchov

Při námluvách samec vykračuje před samicí. Potom začne naklánět hlavu a vztyčovat chocholkou. S tokem přichází i krátké kapání zobáku. Než samice začne klást vajíčka, vystele hnízdo větvičkami a listy. Snáší 2-5 vajec. Na vejcích sedí oba partneři střídavě po dobu 25 dnů. Po 7 týdnech mláďata opouštějí hnízdo.

 

Doufám, že se Vám tento článek o papouškovi kakadu růžovém líbil.

468x282-1481547929.jpg

ZANECHAT ODPOVĚĎ