Zdraví štěňat, jejich upravování a trénink

Zdraví štěňat, jejich upravování a trénink

Štěňata jsou náchylná k různým nemocem. Je potřeba je očkovat a pravidelně nechat zkontrolovat u veterináře.

1.      Udržujte okolí štěněte čisté a bezpečné

Autor obrázku: andreaplanet

Prostředí v jakém se štěně pohybuje má velký vliv na jeho zdraví. Dbejte, aby se štěně nemohlo nikde zranit. Zajistěte také, aby pelíšek štěněte byl vždy čistý. Snažte se denně kontrolovat, zda si pes nepřinesl nějakou špinavou věc z venku, každý týden vyměnte hadru, na které spí. Pokud se pes počůrá, vyměňte pelíšek okamžitě. Oddělějte všechny rostliny, které jsou potenciálně nebezpečné. Jsou to třeba lilie, rododendron, muškát, oleandr…

2.      Zajistěte štěněti dostatek pohybu

Různé rasy vyžadují různé množství pohybu. Tělo štěněte se teprve vyvíjí, proto je nepřemáhejte ( například dlouhými běhy ). Začněte učit štěně chození na procházky v kratších intervalech několikrát denně. Učte ho zvyknout si na ostatní zvířata, aby se přivyklo sociálnímu prostředí.

3.      Pravidelně navštěvujte veterináře

Vakcinace probíhá obvykle mezi 6 až 8 týdny. Štěně by mělo být také odčerveno. Mezi 12 a 16 týdny by mělo být očkováno proti vzteklině. Také je třeba si rozmyslet, zda nebudeme chtít psa kastrovat. Je to lepší, než později řešit, co s nechtěnými štěňaty. Odměňte svého psa za návštěvu veterináře.

4.      Sledujte jeho zdravotní stav

Pokud budete vašeho pejska pečlivě sledovat, zachytíte většinu příznaků velmi brzy. Oči by měly být jasné a neměly by produkovat žádný výtok. Stejně tak nos by měl být čistý. Kožich psa by měl být lesklý a čistý. Dejte pozor, pokud má pokožku drsnou, zčervenalou, má na ní vyrážku, podráždění, škrábe se, kouše se, má zánět nebo průjem, vezměte psa k veterináři.

5.      Kartáčování psa

Autor obrázku: Taro the Shiba Inu

Kartáčujte psa několikrát týdně. Pokud ho na to naučíte, bude si to užívat. Kartáčováním psa také kontrolujete stav jeho kůže a srsti. Kartáč nebo hřeben si vyberte podle rasy vašeho psa.

Pokud má chlupy dlouhé a husté, je lepší hřeben. Pokud má chlupy kratší, můžete ho kartáčovat. Plememena jako Novofundlandský pes nebo Bernský Salašnický pes musí být vyčesávána pravidelně. Dvakrát do roka mění srst a proto vyčešete obrovské množství chlupů.

6.      Stříhání drápků, čistění zubů

Nechte si vysvětlit veterinářem jak stříhat štěněti drápky. Dlouhé drápky se můžou třepit nebo lámat. Můžou také způsobit poničení podlah nebo nábytku. Hračky a žvýkačky pro psy pomáhají urdžovat jejich zuby zdravé. Můžete také používat zubní kartáček a pastu speciálně vyvinutou pro psy.

7.      Koupel psa

Pes by se měl občas vykoupat, není třeba to ale nijak přehánět. Narušovala by se tím jejich přirozená ochrana pokožky. Raději je nechte si zaplavat nebo je venku při hře osprchujte čistou vodou.

8.      Trénování štěněte

Hned po tom, co si štěně přivedete domů, je začněte trénovat na toaletu mimo dům. Později by se to učilo obtížněji. Dále ho naučte základní povely jako sedni, zůstaň, lehni, ke mně, k noze. Přivykněte také co nejdříve štěně na jízdu autem. Později nebude mít strach do něj nastoupit.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *