Strava morčat – druhá část

Strava morčat – druhá část

Granule

Jsou pouze doplňkovou stravou, pokud budete ve zverimexu vybírat, zvolte raději směs různých granulí, zrní, oříšků a sušeného ovoce. Čím méně je však různých „sušenek“ či „keksů“ tím lépe, obsahují zbytečný cukr a tuk a morčátka je stejně moc nemusí.

Tráva a byliny

Autor obrázku: David Masters

Morčátka přímo milují čerstvou trávu, je v ní spousta vitamínů a vody. Morčátko můžete dát na travičku, poklopit jej nějakou přepravkou nebo vrchem od klece a ono se samo pěkně napase. Přepravka musí být však dostatečně vzdušná, morčátko musí mít přísun čerstvého vzduchu a mělo by vidět ven, aby vědělo kde je a nemělo strach. Je dobré přes přepravku dát nějaký „hadr“, aby se mělo kam schovat před sluníčkem. Morčátka mají ráda soukromí, takže hadřík pomůže morčátku cítit se v bezpečí i mimo klec.

Pokud není venku počasí na to, aby jste dali morčátko na trávu napást, můžete mu ji jednoduše natrhat a dát do klícky. Morčátka mají také moc ráda pampelišky, sedmikrásky a nať mrkve. Byliny a trávu dáváme morčátku vždy čerstvou, stejně jako zeleninu. Nikdy netrháme trávu do zásoby, nesmí být zvadlá a oschlá.

Trávu byste však nikdy neměli trhat v husté zástavbě nebo blízko silnic. Ve městě je tráva znečištěná psími výkaly a nečistotami. V trávě je pak mnoho bakterií, které mohou morčeti uškodit.

Váha

Autor obrázku: Brent Moore

Ke krmení patří i váhový přírůstek či úbytek. Je důležité váhu pravidelně kontrolovat, aby morčátko netrpělo nadváhou či podvýživou. Každý měsíc tedy morče vážíme, postačí k tomu obyčejná kuchyňská váha. Dospělý jedinec by měl vážit ideálně 800 – 1200g, pokud morče váží méně, ať už v krátké době ztratilo na váze, nebo nikdy nedosáhlo ideální hmotnosti, je nutné vyhledat pomoc veterináře, může se jednat o nemoc nebo vnitřní zranění.

Pokud morčátko trpí obezitou, váží-li více jak 1200g, je nutné nasadit dietní opatření.

Dieta

Do diety se nikdy nepouštějte sami, je vždy lepší poradit se s veterinářem. Co však můžete pro morčátko udělat, je zajistit mu pohyb a kontrolovat stravu, kterou mu dáváte. Každopádně je důležité, pokud se o morče stará více lidí, aby se dohodli na podávání stravy. Není dobré, aby mělo v kleci příliš mnoho stravy.

Do mističky mu vždy nasypte jen trochu zrní, pokud dáváte tyčinky, nechte je jen na chvíli v kleci a pak zase vyndejte. Ovoce obsahuje příliš mnoho cukru, zkuste je zaměnit za zeleninu. Morčátko také můžete nechat přes den chvíli proběhnout po pokoji. Je však dobré zajistit nábytek, aby morčátko nemělo kam zalézt, předejdete tak případnému zranění nebo nepříjemnému vyndávání mazlíčka z nějaké škvírky.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *