Kupujeme fretku

Kupujeme fretku

Kde se dá koupit fretka?

Možností je několik. První z nich je prodejna zvířat. Bohužel, zvířata zde žijí často v žalostných podmínkách. Personál prodejny má na starost velké množství zvířat a proto nedokáže všem poskytnout potřebnou péči. Pokud se rozhodnete fretku v obchodě koupit, pravděpodobně nebudete informováni o jejím původu, nebo zdravotním stavu.

Autor obrázku: USFWS Mountain-Prairie

Další možností je chovatel. Koupě u chovatele má hned několik výhod. Můžete si prohlédnout rodiče, prostředí ve kterém zvíře vyrůstá. Pokud jste začátečník, měl by Vám být schopem poskytnout informace o chovu fretky. Informuje Vás o výživě, poví jak se čistí ouška, nebo jak často stříhají drápky.

Poslední možností je útulek. Zvířata zde jsou většinou odložená, nebo nalezená. Jsou ošetřena veterinářem, ale o jejich původu nezjistíte nic. Často je v takových případech nutné překonávat strach z lidí a podobné problémy.

Pokud chcete koupit mládě, nejlepším obdobím ke koupi je začátek léta. Mláďata se rodí většinou v květnu a alespoň 8-10 týdnů by měla zůstat u matky.

Jak si vybrat?

Barva a pohlaví není nijak podstatné. Důležité je, aby k vám zvíře přišlo bez ostychu a nechalo se vzít do ruky. Může se stát, že vás fretka při výběru štípne. Může to být proto, že se Jí Váš pach, nebo Vaše chování vůči fretkám nelíbí. Pokud nebylo kousnutí příliš silné, nemělo by to hovořit proti koupi dané fretky.

Autor obrázku: Michelle Tribe

Fretky mají 4 základní barvy. Albínovi chybí veškeré barevné pigmenty. Podsada může mít někdy zlatavý až oranžový nádech. Většinou mají červené oči. Šampaň má světle hnědé pesíky, podsada je zlatavá. Harlekýn se vyznačuje bílou náprsenkou a tlapkami. Pesíky jsou tmavohnědé až černé, podsada světlá. Tchořovité fretky mají výraznou masku v obličeji, tmavě hnědé až černé pesíky, bílou nebo zlatavou podsadu a tmavé tlapky.

Kromě těchto základních typů existují i typy vyšlechtěné. Panda má velmi světlou srst s menším počtem tmavých pesíků. Tmavooká bílá Na rozdíl od albína mají tyto fretky tmavé oči. Téměř známá tmavé pesíky i podsadu. Dlouhosrsté nebo angorské fretky mají velmi dlouhou srst.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *